Mielone z indyka w serowej panierce
Delikatne kotlety mielone z piersi indyka obtoczone w chrupiącej, serowej panierce. Dzięki niej kotlety są przepyszne. Podane z ziemniakami i ulubioną surówką będą smakowały całej rodzinie.
Składniki:
- 50 dkg mielonego z piersi indyka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i pieprzu ziołowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki drobno startego żółtego, twardego sera typu parmezan
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
Sposób wykonania:
Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym i papryką wędzoną. Mięso dokładnie wyrabiamy. Odkładamy na chwilę na bok.
Do talerzy dajemy osobno jajka roztrzepane z serem i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Formujemy zgrabne, płaskie kotlety, obtaczamy je kolejno w jajku z serem i bułce tartej z płatkami.
Tak przygotowane mielone kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, trzymamy kotlety jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, aby doszły.
Kotlety mielone z indyka w serowej panierce gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz