MAKATKA

czwartek, 22 sierpnia 2024

Mielone z indyka w serowej panierce

Mielone z indyka w serowej panierce

Delikatne kotlety mielone z piersi indyka obtoczone w chrupiącej, serowej panierce. Dzięki niej kotlety są przepyszne. Podane z ziemniakami i ulubioną surówką będą smakowały całej rodzinie.

Składniki:

  • 50 dkg mielonego z piersi indyka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki drobno startego żółtego, twardego sera typu parmezan
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym i papryką wędzoną. Mięso dokładnie wyrabiamy. Odkładamy na chwilę na bok.



Do talerzy dajemy osobno jajka roztrzepane z serem i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.



Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Formujemy zgrabne, płaskie kotlety, obtaczamy je kolejno w jajku z serem i bułce tartej z płatkami.



 Tak przygotowane mielone kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, trzymamy kotlety jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, aby doszły.



Kotlety mielone z indyka w serowej panierce gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz