MAKATKA

czwartek, 12 września 2024

Tarte buraki na zimę

Tarte buraki na zimę

Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do wszelkiego rodzaju sałatek na zimno z dodatkiem cebuli, ogórków kiszonych, jabłek czy rodzynek. Można je wykorzystać do sałatki na ciepło lub prostego barszczu czerwonego. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga od nas żadnego doświadczenia i wiedzy.

Składniki:
  • 3 kg buraków
  • 1/3 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6-7 0,5 litrowych słoików
Przygotowanie:

Buraki myjemy i układamy w dużym garnku. Zalewamy zimną wodą tak, aby przykryła je całkowicie.

Gotujemy buraki na średnim ogniu godzinę, licząc od zagotowania.




Następnie odcedzamy je z wrzątku i zalewamy zimną wodą. Przestudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.




Dodajemy cukier, sól i ocet. Całość mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Wkładamy buraki do słoików i ubijamy. Rozdzielamy po równo wytworzony sok. Dajemy do każdego słoika po jednej łyżce przegotowanej wody i zakręcamy je mocno.

Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody.

Odstawiamy słoiki na ściereczkę do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem.

Po ostygnięciu przekładamy słoiki z buraczkami do spiżarni.



 

1 komentarz:

  1. Ten przepis jest super zawsze takie buraki robię baza do chrzanu cebu

    OdpowiedzUsuń