Tarte buraki na zimę
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1/3 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 6-7 0,5 litrowych słoików
Buraki myjemy i układamy w dużym garnku. Zalewamy zimną wodą tak, aby przykryła je całkowicie.
Gotujemy buraki na średnim ogniu godzinę, licząc od zagotowania.
Następnie odcedzamy je z wrzątku i zalewamy zimną wodą. Przestudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy cukier, sól i ocet. Całość mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Wkładamy buraki do słoików i ubijamy. Rozdzielamy po równo wytworzony sok. Dajemy do każdego słoika po jednej łyżce przegotowanej wody i zakręcamy je mocno.
Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
Odstawiamy słoiki na ściereczkę do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem.
Po ostygnięciu przekładamy słoiki z buraczkami do spiżarni.
Ten przepis jest super zawsze takie buraki robię baza do chrzanu cebu
OdpowiedzUsuń