MAKATKA

piątek, 6 września 2024

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Błyskawiczna surówka z kapusty, cebuli dymki i czerwonej papryki, posypana obficie koperkiem, polana prostym sosem majonezowym. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.

Składniki:

  • 1/2 małej główki młodej kapusty ( 30 dkg po poszatkowaniu)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • mały pęczek koperku

sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Na koniec posypujemy warzywa posiekanym drobno koperkiem.



Teraz robimy sos do surówki.

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem. Następnie dodajemy olej i majonez. Całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.

Prosta i błyskawiczna surówka z kapusty białej gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz