Surówka z białej kapusty
Błyskawiczna surówka z kapusty, cebuli dymki i czerwonej papryki, posypana obficie koperkiem, polana prostym sosem majonezowym. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.
Składniki:
- 1/2 małej główki młodej kapusty ( 30 dkg po poszatkowaniu)
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- mały pęczek koperku
sos:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Na koniec posypujemy warzywa posiekanym drobno koperkiem.
Teraz robimy sos do surówki.
Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem. Następnie dodajemy olej i majonez. Całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.
Prosta i błyskawiczna surówka z kapusty białej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz