MAKATKA

czwartek, 12 września 2024

Jabłecznik na dyniowym biszkopcie



Jabłecznik na dyniowym biszkopcie

Biszkopt z odrobiną musu dyniowego ma wspaniały smak i kolor. Nadaje się do przekładania delikatnymi kremami na bazie sera i kremówki. Można też komponować go z owocami. Proponujemy jesienne ciasto dyniowe z masą jabłkową i białą kremową chmurką cynamonową. Coś w rodzaju jabłecznika w eleganckiej wersji.

Składniki:

biszkopt dyniowy:

  • 4 jajka M
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 dyni hokkaido (po upieczeniu i zmiksowaniu 150 g masy)
  • łyżka masła
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1 słoik gotowej masy-900 g
  • 1 galaretka agrestowa

Krem serowo-śmietankowy:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Biszkopt.

Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki. Ma patelni rozgrzewamy masło, dajemy na nie dynię, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Od czasu do czasu należy dynię przemieszać. Miękką dynię blendujemy na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia do temp. pokojowej.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do dużej, suchej miski, dajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem do lekkiej piany. Następnie dodajemy połowę odmierzonego cukru w dwóch partiach i ubijamy dalej 5 minut. Masa ma mieć gładką, satynową i lśniącą powierzchnię. Ubite białka odkładamy na bok.

Do drugiej miski dajemy żółtka, wsypujemy resztę cukru i ubijamy je na puszysty kogel-mogel. Teraz wrzucamy sok z pomarańczy i pulpę dyniową. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach i pomału wsypujemy suche składniki ( wcześniej połączone i przesiane). Masę ubijamy tylko do połączenia składników. Na koniec wtłaczamy do ciasta łyżką pianę z białek.

Ciasto wlewamy do tortownicy 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boki tortownicy mają być suche. Pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) 45 minut. Blaszkę z ciastem po wyjęciu z piekarnika spuszczamy na blat z wysokości pół metra (ciasto będzie równe po wystygnięciu). Wyjmujemy biszkopt z formy po całkowitym jego przestudzeniu. Następnie owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.



Masa jabłkowa.

Jabłka ze słoika przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gorące zestawiamy z ognia. Galaretkę wsypujemy do szklanki z 100 ml wody i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki podgrzanej masy jabłkowej, łączymy i przekładamy do jabłek w garnku. Mieszamy dokładnie.



Biszkopt dyniowy przekrawamy na pół. Zapinamy obręcz tortownicy. Spód wkładamy do tortownicy i na niego wylewamy masę jabłkową. Przykrywamy górą biszkoptu, lekko dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny.

Krem serowo-śmietankowy.

Kremówkę, ser i cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z dowolną końcówką i przyozdabiamy górę ciasta. Na koniec posypujemy jabłecznik cynamonem.

Jabłecznik na dyniowym biszkopcie gotowy!

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz