MAKATKA

piątek, 13 września 2024

Ciasteczko kokosowe

Ciasteczko kokosowe

Szybciutkie ciasto czy deser kokosowy bez pieczenia. Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia. Jeśli nie mamy ochoty bawić się w wielkie pieczenie to ciasto jest idealne. Zawsze się udaje, a gościom na pewno będzie smakowało. Składników do niego nie potrzeba zbyt wiele i są niedrogie, a ciasteczko kokosowe wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni!

Składniki:

krem:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 0,7l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej 60%
  • 100 ml kremówki 30%

dodatkowo:

  • 45-50 ciastek petit beurre
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta

Sposób przyrządzenia:

Krem budyniowo-kokosowy

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, które przed dodaniem do kremu rozdrabniamy blenderem (do momentu, aż poczujemy zapach kokosa i wiórki zaczną się trochę zlepiać, tj. do 1 minuty). Całość mieszamy łyżką.

Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy na rancie papierem do pieczenia lub folia rantową.

Na dnie formy układamy pierwszą warstwę ciastek. Na nią wylewamy połowę kremu. Przykrywamy kolejną warstwą ciastek i wylewamy resztę kremu. Dajemy na wierzch ostatnią warstwę ciastek. Wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny.



W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z kremówką. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto. Posypujemy je wiórkami kokosowymi dosyć obficie i wkładamy nasze ciasteczko kokosowe do lodówki jeszcze na godzinkę.



Proste ciasteczko kokosowe gotowe!



Nasze rady:

Ciasteczka petit beurre możemy użyć jasne lub kakaowe. My dałyśmy do przełożenia kremu ciasteczka dwukolorowe.

Wiórki kokosowe do posypania ciasta warto trochę podgrzać na suchej patelni. Uprażone będą smaczniejsze.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz