MAKATKA

piątek, 13 września 2024

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o dokładkę!

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki w łupinach
  • 250 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 łyżki startego drobno sera typu parmezan
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej, gęstej 18%
  • garść pokrojonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek.

Przekrawamy każdy ziemniak na pół, wydrążamy środek. Wydrążony miąższ odkładamy do miseczki.

Pieczarki myjemy i osuszamy.

Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.



Na zeszkloną cebulę wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na koniec dajemy do podsmażonych grzybów 2 łyżki śmietany. Chwilę całość dusimy, stale mieszając.



Tak przygotowane grzyby łączymy z wydrążonym, ugniecionym i lekko posolonym miąższem ziemniaczanym.

Łódeczki ziemniaczane napełniamy farszem, posypujemy serem i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko przesmarowanym olejem.



Naczynie z faszerowanymi ziemniakami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut.

Gotowe ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i posypujemy koperkiem.

Wyśmienite ziemniaki faszerowane pieczarkami gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz