Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o dokładkę!
Składniki:
- 3 duże ziemniaki w łupinach
- 250 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 2 czubate łyżki masła
- 3 łyżki startego drobno sera typu parmezan
- 2 łyżki śmietany kwaśnej, gęstej 18%
- garść pokrojonego koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek.
Przekrawamy każdy ziemniak na pół, wydrążamy środek. Wydrążony miąższ odkładamy do miseczki.
Pieczarki myjemy i osuszamy.
Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.
Na zeszkloną cebulę wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na koniec dajemy do podsmażonych grzybów 2 łyżki śmietany. Chwilę całość dusimy, stale mieszając.
Tak przygotowane grzyby łączymy z wydrążonym, ugniecionym i lekko posolonym miąższem ziemniaczanym.
Łódeczki ziemniaczane napełniamy farszem, posypujemy serem i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko przesmarowanym olejem.
Naczynie z faszerowanymi ziemniakami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut.
Gotowe ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i posypujemy koperkiem.
Wyśmienite ziemniaki faszerowane pieczarkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz