Bigos z kapusty pekińskiej
Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej z dobrą, podwędzaną kiełbasą i pieczarkami jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Największą zaletą tego bigosu jest doskonały smak i bardzo szybkie wykonanie.
Składniki:
- 70-80 dkg kapusty pekińskiej
- 30 dkg kiełbasy śląskiej lub jałowcowej
- 1 duża cebula
- 40 dkg pieczarek
- szklanka passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka i cukier
- 2 łyżki maggi
- 3-4 łyżki oleju
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kroimy w plastry wędlinę i smażymy ją na oleju do przyrumienienia. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Kiedy pieczarki dojdą, wlewamy passatę pomidorową (jeśli używamy koncentrat pomidorowy podlewamy kapustę szklanką wody) i dajemy poszatkowaną kapustę pekińską. Przykrywamy pokrywą, dusimy bigos pod przykryciem około 15-20 minut. Na sam koniec doprawiamy go cukrem i maggi. Posypujemy posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz