MAKATKA

piątek, 13 września 2024

Bigos z kapusty pekińskiej

  Bigos z kapusty pekińskiej

Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej z dobrą, podwędzaną kiełbasą i pieczarkami jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Największą zaletą tego bigosu jest doskonały smak i bardzo szybkie wykonanie.

Składniki:

  • 70-80 dkg kapusty pekińskiej
  • 30 dkg kiełbasy śląskiej lub jałowcowej
  • 1 duża cebula
  • 40 dkg pieczarek
  • szklanka passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka i cukier
  • 2 łyżki maggi
  • 3-4 łyżki oleju
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kroimy w plastry wędlinę i smażymy ją na oleju do przyrumienienia. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.



Kiedy pieczarki dojdą, wlewamy passatę pomidorową (jeśli używamy koncentrat pomidorowy podlewamy kapustę szklanką wody) i dajemy poszatkowaną kapustę pekińską. Przykrywamy pokrywą, dusimy bigos pod przykryciem około 15-20 minut. Na sam koniec doprawiamy go cukrem i maggi. Posypujemy posiekaną natką.



Prosty i smaczny bigos z kapusty pekińskiej gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz