Ciasto Orzech włoski
Ciasto orzechowe
przełożone kremem śmietanowo-serowym, polane orzechami włoskimi
zatopionymi w karmelu. Doskonałe w smaku, wilgotne,
czekoladowo-orzechowe.
Składniki:
ciasto:
- 4
jajka M
- szczypta
soli
- 10
g cukru waniliowego
- 160
g cukru
- 100
ml mleka (temperatura pokojowa)
- 100
g bezwonnego oleju roślinnego
- 200
g mąki
- 10
g proszku do pieczenia
- 100
g mielonych orzechów włoskich
- 150
ml mleka do nasączenia ciasta
krem:
- 200
ml schłodzonej kremówki
- 8
g cukru waniliowego
- 70
g cukru pudru
- 500
g schłodzonego sera mascarpone
- 2
łyżki kakao
polewa:
- 200
g masy kajmakowej
- szklanka
posiekanych orzechów włoskich
Sposób
wykonania:
Pieczemy
ciasto orzechowe.
Wszystkie
składniki w temperaturze pokojowej!
Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Blaszkę
o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.
Suche
składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i
odstawiamy na bok.
Do
misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier
waniliowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier.
Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy
się.
Teraz
wlewamy mleko, olej. Krótko mieszamy i wsypujemy suche składniki.
Miksujemy tyko do ich połączenia.
Ciasto
przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca
i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ubijamy
krem.
Do
miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną
śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż
śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone,
ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby
krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko
miksujemy do połączenia składników.
Składamy
ciasto.
Ciasto
przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru
do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy
cały krem mascarpone. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem
ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka.
Masa
kajmakowo-orzechowa.
W
gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane
orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto
wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Orzechowiec
z kremem mascarpone gotowy!
Nasze
rady:
Możemy
ciasto ozdobić dodatkowo czekoladowymi paseczkami (jak na zdjęciu).
W tym celu przekładamy 5-6 kostek czekolady, ok. 4 dkg do woreczka,
który zawiązujemy. Wkładamy woreczek z czekoladą do wrzątku, aż
czekolada się roztopi. Odcinamy końcówkę woreczka i piszemy
zygzaki na cieście.
Ciasto
najlepiej schłodzić w lodówce przez noc. Krem się odpowiednio
ustabilizuje i nawilży doskonale ciasto.