MAKATKA

poniedziałek, 25 marca 2024

Zapiekanka meksykańska

Zapiekanka meksykańska

Zapiekanka z ziemniaków, sera i mięsa przyprawionego na ostro, z cebulą, papryką, fasolą i kukurydzą. Danie niezbyt skomplikowane a wyśmienite. Polecamy szczególnie lubiącym kuchnię ostrą i mięsną.

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 500-600 g mielonego z kurczaka lub indyka
  • 2 papryki pokrojone w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 papryczki chilli

  • sól i pieprz do smaku
  • po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i pieprzu ziołowego

  • 100 g sera w plastrach np. gouda
  • 100 g startej mozzarelli
  • garść posiekanego szczypiorku

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry 1 cm. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 10 minut licząc od zagotowania wody. Po tym czasie odcedzamy je i odkładamy na chwilę.


Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na szklisto. Dokładamy do niej drobno pokrojoną paprykę, uprzednio pozbawioną nasion i białego miąższu, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki oraz czosnek obrany i pokrojony w cienkie plasterki. Wszystko chwilę smażymy. Następnie dajemy na patelnię mięso mielone. Rozdrabniamy je łyżką, dusimy w warzywach, aż straci czerwony kolor. Przyprawiamy całość papryką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Dodajemy koncentrat pomidorowy i osączoną fasolę i kukurydzę. Mieszamy wszystko, wyłączamy ogień.



Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x27 cm smarujemy na dnie olejem lub masłem. Układamy połowę ziemniaków. Na nich kładziemy plastry sera i całe mięso z patelni. Mięso przykrywamy plastrami sera i resztą ziemniaków. Ostatnią warstwą jest starta na grubych oczkach mozzarella.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20-25 minut.



Gotową zapiekankę wyjmujemy z pieca i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyśmienita zapiekanka meksykańska gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz