Zapiekanka meksykańska
Zapiekanka z ziemniaków, sera i mięsa przyprawionego na ostro, z cebulą, papryką, fasolą i kukurydzą. Danie niezbyt skomplikowane a wyśmienite. Polecamy szczególnie lubiącym kuchnię ostrą i mięsną.
Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 500-600 g mielonego z kurczaka lub indyka
- 2 papryki pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 papryczki chilli
- sól i pieprz do smaku
po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i pieprzu ziołowego
- 100 g sera w plastrach np. gouda
- 100 g startej mozzarelli
garść posiekanego szczypiorku
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry 1 cm. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 10 minut licząc od zagotowania wody. Po tym czasie odcedzamy je i odkładamy na chwilę.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x27 cm smarujemy na dnie olejem lub masłem. Układamy połowę ziemniaków. Na nich kładziemy plastry sera i całe mięso z patelni. Mięso przykrywamy plastrami sera i resztą ziemniaków. Ostatnią warstwą jest starta na grubych oczkach mozzarella.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20-25 minut.
Gotową zapiekankę wyjmujemy z pieca i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wyśmienita zapiekanka meksykańska gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz