MAKATKA

niedziela, 24 marca 2024

Klasyczny sos tatarski do jajek

Klasyczny sos tatarski do jajek

Sos tatarski można przyrządzić z różnymi składnikami, ale w naszym domu zawsze dodawało się marynowane grzybki, cebulę i korniszony. My podtrzymujemy tę tradycję, taki sos nam najbardziej smakuje i oczywiście zawsze kojarzy się z Wielkanocą.

Składniki:

  • 6-7 podgrzybków marynowanych (mogą być pieczarki lub borowiki)
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka drobnego szczypiorku

Sposób wykonania:

Grzyby osączamy z marynaty i drobno siekamy. Cebulę oraz ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę (im drobniej tym lepiej).



Przekładamy do miseczki posiekane warzywa, przyprawiamy solą (ostrożnie, ponieważ grzyby i ogórki są już słone) i pieprzem. Dodajemy śmietanę, majonez i posiekany szczypiorek. Mieszamy całość. Sos wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny, ma się dobrze schłodzić.

Klasyczny sos tatarski do jajek gotowy!



Nasze rady:

Jeśli nie lubimy grzybów marynowanych możemy dodać kapary lub marynowaną paprykę.

Sos tatarski pasuje nie tyko do jajek. Można go dodawać do wędliny lub mięsa. Też będzie pysznie!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz