Klasyczny sos tatarski do jajek
Sos tatarski można przyrządzić z różnymi składnikami, ale w naszym domu zawsze dodawało się marynowane grzybki, cebulę i korniszony. My podtrzymujemy tę tradycję, taki sos nam najbardziej smakuje i oczywiście zawsze kojarzy się z Wielkanocą.
Składniki:
- 6-7 podgrzybków marynowanych (mogą być pieczarki lub borowiki)
- 1 duża cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka drobnego szczypiorku
Sposób wykonania:
Grzyby osączamy z marynaty i drobno siekamy. Cebulę oraz ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę (im drobniej tym lepiej).
Przekładamy do miseczki posiekane warzywa, przyprawiamy solą (ostrożnie, ponieważ grzyby i ogórki są już słone) i pieprzem. Dodajemy śmietanę, majonez i posiekany szczypiorek. Mieszamy całość. Sos wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny, ma się dobrze schłodzić.
Klasyczny sos tatarski do jajek gotowy!
Nasze rady:
Jeśli nie lubimy grzybów marynowanych możemy dodać kapary lub marynowaną paprykę.
Sos tatarski pasuje nie tyko do jajek. Można go dodawać do wędliny lub mięsa. Też będzie pysznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz