Ciasto szpinakowe na Wielkanoc
Ciasto szpinakowe o cytrynowej nutce z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Soczysta zieleń ciasta przywodzi na myśl wiosenną trawę, doskonale wpisuje się w wielkanocny nastrój.
Składniki:
ciasto
- 400 g mrożonego szpinaku
- 150 ml oleju
- skórka i sok z jednej cytryny
- 4 jajka średniej wielkości
- 200 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 g mąki tortowej
- 8 g proszku do pieczenia
krem
- 200 ml schłodzonej kremówki
- 8 g cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
- 500 g schłodzonego sera mascarpone
- 1 śmietan-fix
- jajeczka marcepanowe do przyozdobienia ciasta
Szpinak, olej i skórkę z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (szpinak uprzednio rozmrażamy i odsączamy z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj.
Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać całość mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy masę około 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy prostokątnej o boku 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) ok. 45 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Ciasto jest gotowe do przecięcia na blaty. Przecinamy je na dwie części, dolną grubszą i górną, cieńszą. Górny blat kruszymy w rękach do miski, oddzielając wierzchnią, brązową część. Odkładamy do lodówki. Dolny blat zawijamy w folię i również odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przystępujemy do ubijania kremu. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.
Składamy ciasto. Spód wykładamy do blaszki, zapinamy obręcz. Na ciasto wykładamy krem i posypujemy go pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy jajeczka marcepanowe. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Wielkanocne ciasto szpinakowe gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz