MAKATKA

niedziela, 24 marca 2024

Ciasto szpinakowe na Wielkanoc

Ciasto szpinakowe na Wielkanoc

Ciasto szpinakowe o cytrynowej nutce z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Soczysta zieleń ciasta przywodzi na myśl wiosenną trawę, doskonale wpisuje się w wielkanocny nastrój.

Składniki:

ciasto

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 150 ml oleju
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki tortowej
  • 8 g proszku do pieczenia

krem

  • 200 ml schłodzonej kremówki
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g schłodzonego sera mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • jajeczka marcepanowe do przyozdobienia ciasta
Sposób wykonania:

Szpinak, olej i skórkę z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (szpinak uprzednio rozmrażamy i odsączamy z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj. 

Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać całość mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy masę około 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy prostokątnej o boku 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) ok. 45 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Ciasto jest gotowe do przecięcia na blaty. Przecinamy je na dwie części, dolną grubszą i górną, cieńszą. Górny blat kruszymy w rękach do miski, oddzielając wierzchnią, brązową część. Odkładamy do lodówki. Dolny blat zawijamy w folię i również odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przystępujemy do ubijania kremu. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.

Składamy ciasto. Spód wykładamy do blaszki, zapinamy obręcz. Na ciasto wykładamy krem i posypujemy go pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy jajeczka marcepanowe. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki.

Wielkanocne ciasto szpinakowe gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz