Sos polski chrzanowy
Przepis na tradycyjny, staropolski sos z jajek z chrzanem i dużą ilością zieleniny. Doskonały dodatek, który urozmaici smak jajek, wędlin i mięs na wielkanocnym stole. Receptura jest bardzo stara, a sos genialnie prosty i pyszny.
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 3 łyżki gęstego, kremowego majonezu
- pęczek drobnego szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 czubata łyżka ostrego chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Żółtka, chrzan, śmietanę i cebulę pokrojoną w kostkę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do tak powstałego sosu posiekany szczypior i pietruszkę oraz majonez. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Całość mieszamy i na sam koniec dodajemy do sosu bardzo drobno usiekane lub utarte na drobnych oczkach tarki białko z ugotowanych jaj. Wstawiamy sos do lodówki na 2-3 godziny, aby „dojrzał”.
Sos doskonale smakuje z szynkami, pieczystym, jajkami na twardo, a nawet z rybą w galarecie, czy pasztetem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz