MAKATKA

poniedziałek, 25 marca 2024

Sos polski chrzanowy

Sos polski chrzanowy 

Przepis na tradycyjny, staropolski sos z jajek z chrzanem i dużą ilością zieleniny. Doskonały dodatek, który urozmaici smak jajek, wędlin i mięs na wielkanocnym stole. Receptura jest bardzo stara, a sos genialnie prosty i pyszny.

Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki gęstego, kremowego majonezu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżka ostrego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Żółtka, chrzan, śmietanę i cebulę pokrojoną w kostkę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do tak powstałego sosu posiekany szczypior i pietruszkę oraz majonez. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.



Całość mieszamy i na sam koniec dodajemy do sosu bardzo drobno usiekane lub utarte na drobnych oczkach tarki białko z ugotowanych jaj. Wstawiamy sos do lodówki na 2-3 godziny, aby „dojrzał”.



Sos doskonale smakuje z szynkami, pieczystym, jajkami na twardo, a nawet z rybą w galarecie, czy pasztetem!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz