MAKATKA

poniedziałek, 25 marca 2024

Kotlety mielone tradycyjne

Kotlety mielone tradycyjne

Kotlety wieprzowe z łopatki i boczku. To bardzo smaczny zestaw mięs do mielonych. Mięso jest odpowiednio tłuste. Najlepiej kupić je w całości i zmielić samemu, wówczas mamy pewność, że jest świeże i pełnowartościowe. Łopatka z boczkiem to zestaw doskonały. Kotlety są z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie i bardzo soczyste.


Składniki:
  • 30 dkg łopatki wieprzowej
  • 30 dkg boczku surowego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka pszenna
  • 3/4 szklanki mleka lub wody
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
  • natka pietruszki - pęczek
  • bułka tarta do panierowania
  • 3 czubate łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Bułkę moczymy w zimnym mleku lub wodzie. Cebulę kroimy w kostkę (niezbyt grubą). Mięso kroimy również w kostkę, aby lepiej się mieliło. 



Wszystko mielimy w maszynce do mięsa. Bułki nie odsączamy (nasączoną mlekiem lub wodą dajemy do maszynki). Do mielenia mięsa używamy sitka trochę grubszego. Chodzi o to, aby nie rozdrobnić zbyt mocno mięsa. 

Zmieloną masę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym (to przyprawa, którą w naszym domu używa się do różnych mięs, jest aromatyczna i podbija ich smak). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko i wyrabiamy rękoma masę mięsną. Na koniec wyrabiania zrzucamy do miski z niedużej wysokości kulę mięsa 2- 3 razy i gotowe.



Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, formujemy zgrabne kotlety ( wielkość wg uznania), obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiano. Następnie przekładamy kotlety razem z tłuszczem ze smażenia do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Wkładamy kotlety w naczyniu do piekarnika nagrzanego do 150 °C na 20- 30 min. Naczynia nie przykrywamy.

Kotlety mielone tradycyjne gotowe!



Kotlety mielone możemy podawać z różnymi sałatkami. Naszą tradycją rodzinną było serwowanie mielonych z ziemniakami i buraczkami w śmietanie na ciepło. Przepis na buraczki na ciepło również na naszym blogu.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz