MAKATKA

wtorek, 26 marca 2024

Sałatka brokułowa



 

Sałatka brokułowa

Prosta, pyszna sałatka z brokułem i jajkiem.

Składniki:

  • 1 brokuł - 500 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pomidorki typu cherry - 200 g
  • 2 ogórki średniej wielkości
  • 1 mała cebula
  • sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany gęstej 18%, mały ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • garść listków bazylii

Sposób przyrządzenia:

Sałatkę z brokułami zaczynamy przyrządzać gotując brokułu i jajka na twardo. Brokuł myjemy dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki, głąb wyrzucamy.

Tak przygotowanego wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przekładamy go na sito i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do ocieknięcia. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Cebulę również obieramy i kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, polewamy sosem jogurtowo-majonezowym.

Aby go zrobić należy wymieszać w miseczce jedną łyżkę majonezu, trzy łyżki kremowego  jogurtu naturalnego lub śmietany, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz dodać sól, cukier i pieprz do smaku. Na koniec posypujemy sałatkę listkami bazylii.

Sałatka brokułowa gotowa!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz