Sałatka brokułowa
Prosta, pyszna sałatka z brokułem i jajkiem.
Składniki:
- 1 brokuł - 500 g
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pomidorki typu cherry - 200 g
- 2 ogórki średniej wielkości
- 1 mała cebula
- sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany gęstej 18%, mały ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- garść listków bazylii
Sposób przyrządzenia:
Sałatkę z brokułami zaczynamy przyrządzać gotując brokułu i jajka na twardo. Brokuł myjemy dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki, głąb wyrzucamy.
Tak przygotowanego wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przekładamy go na sito i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do ocieknięcia. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Cebulę również obieramy i kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, polewamy sosem jogurtowo-majonezowym.
Aby go zrobić należy wymieszać w miseczce jedną łyżkę majonezu, trzy łyżki kremowego jogurtu naturalnego lub śmietany, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz dodać sól, cukier i pieprz do smaku. Na koniec posypujemy sałatkę listkami bazylii.
Sałatka brokułowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz