niedziela, 8 grudnia 2024

Babeczki pomarańczowe


Pomarańczowe babeczki ze śnieżnobiałym kremem z kremówki i mascarpone. Ozdoba świątecznych stołów. Smakołyki dla dzieci. Delikatne i puszyste. Zawsze się udają.

Składniki:  

ciasto:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 90 ml mleka
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 75 ml oleju
  • 220 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
krem do babeczek:
  • 250 serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 200 g kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dodając stopniowo cukier. Miksujemy całość około 3 minut. Kiedy masa jajeczna zbieleje i powiększy objętość dodajemy olej i mleko. Krótko mieszamy. Wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy skórkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy babeczki 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.



Babeczki wypiekają się równe, nie pękają. Nadają się doskonale do ozdabiania kremem.



Ubijamy krem.

Śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone, aby krem się nie zwarzył. Do misy miksera wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix i wrzucamy mascarpone. Całość ubijamy około 4 minut. Uważamy, żeby nie przebić kremu.

Ozdabiamy babeczki. Krem śmietankowy nakładamy do worka cukierniczego z tylką 1M Wilton lub swoją ulubioną i robimy rozetki na babeczkach.



Babeczki pomarańczowe gotowe!


sobota, 7 grudnia 2024

Makowiec pod orzechową pierzynką

Makowiec pod orzechową pierzynką

Proste ciasto makowe na półkruchym spodzie, przykryte masą orzechową i polewą czekoladową. Użyjemy mak z puszki i trochę go podrasujemy. Makowiec będzie smakował i wyglądał jak z najlepszej cukierni.

Składniki

Spód ciasta.

  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • puszka maku 850 g
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
Pierzynka orzechowa:
  • 100 g orzechów mielonych ( włoskie, laskowe lub arachidowe)
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 100 g białej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • posypka do dekoracji ciasta
Sposób przygotowania:

Spód ciasta.

Masło rozbijamy mikserem na puch. Dodajemy cukier i jajko. Miksujemy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, krótko miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Wyrównujemy.




Masa makowa.

Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na na puszystą, gęstą masę. Dodajemy ją do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. Przelewamy ją na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50-55 minut. Makowiec pieczemy w 180 °C. Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.



Orzechowa pierzynka.

Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i orzechy. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu. Gotową masę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą " w kontakt", aby nie zrobił się kożuch na jej powierzchni . Studzimy masę do temperatury pokojowej, tak jak i masło. Masło rozbijamy na puch mikserem i w trzech partiach dodajemy do niego budyń orzechowy. Miksujemy do połączenia składników.



Polewa.

Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Składamy makowiec.

Ciasto ostrożnie przekładamy na paterę. Na wierzch nakładamy warstwę kremu orzechowego i pokrywamy polewą. Ozdabiamy świątecznie według uznania.



Makowiec pod orzechową pierzynką gotowy!

 

Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet drobiowy z żurawiną

Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na dużym, tłuściutkim kurczaku. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.

Składniki:

  • 80 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka razem ze skórą
  • 25 dkg wątróbki z kurczaka
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 selera z rosołu
  • 3 jajka
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • masło i bułka tarta do foremki

keksówka 12 x25 cm lub okrągła foremka babkowa 18 cm średnicy

Sposób wykonania:

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek.

Wystudzone mięso, wątróbkę, warzywa (marchew, seler, pokrojoną cebulę) i ugotowanego ziemniaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa -trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze. Cebulę możemy pokroić w kosteczkę i zrumienić na maśle.



Do tak przygotowanej masy dajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki. Na koniec dorzucamy żurawinę. 



 Przekładamy gotową masę do foremki wysmarowanej obficie masłem i posypanej bułką tartą. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Polewamy 2-3 łyżkami rosołu i wstawiamy do gorącego piekarnika.



Pasztet pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.




Pasztet drobiowy z żurawiną gotowy!

Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu: Rosół drobiowy na niedzielę


 

piątek, 6 grudnia 2024

Polewa czekoladowa do ciast

Lśniąca, miękka, mocno czekoladowa, z prostych składników idealna do ciast polewa. Dodajemy do niej odrobinę skrobi ziemniaczanej, która nadaje polewie doskonałą, aksamitną strukturę i piękny błyszczący wygląd. Jej największym walorem jest łatwość wykonania.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka o grubym dnie i wstawiamy na mały ogień.



Stale mieszamy rózgą dosyć energicznie. Uważamy, aby polewa się nie zagotowała. Mieszamy tylko do połączenia składników. Lekko studzimy i wylewamy na wierzch ciasta.

Polewa nie twardnieje dzięki skrobi i zachowuję lśniący wygląd nawet po schłodzeniu w lodówce.

Polewa czekoladowa do ciast gotowa!

 

Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczkach petit-beurry maczanych w alkoholu, polane obficie polewą czekoladową. Jest to jedno z tych ciast, które zawsze robią ogromne wrażenie na gościach. Przepis dostałyśmy od znajomej w latach 90-tych i od tej pory pijak gości bardzo często w naszym domu. Imprezowy pewniak!

Składniki:

ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

krem
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,6 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 200g masła 82%
  • 4 żółtka
wierzch ciasta
  • ciastka petit-beurre na warstwę blaszki
  • 100 ml wódki lub wody z cytryną do nasączenia ciastek
polewa czekoladowa
  • 100g czekolady mlecznej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli, powoli dodając (w trzech partiach) cukier i skrobię. Tę czynność wykonujemy mikserem. W momencie, gdy piana jest doskonale ubita ("na sztywne pióro") odstawiamy mikser. 



Pozostałe składniki dodajemy do ciasta partiami i delikatnie mieszamy silikonową łopatką lub łyżką. Pierwszy przesiewamy proszek do pieczenia i krótko mieszamy, następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe i olejek migdałowy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Uwaga! smarujemy tylko dno blaszki, boki ciasta mają się " przykleić" do blaszki w trakcie pieczenia. Placek będzie równy.



Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 - 25 min. Po upieczeniu lekko przestudzony placek wyjmujemy z blachy, uprzednio nożem odcinając boki od rantów. Zdejmujemy delikatnie papier ze spodu ciasta. Następnie wykładamy blachę już nowym papierem i wkładamy ciasto z powrotem do blaszki do góry spodem.



Teraz robimy krem budyniowy. Dwa budynie i żółtka rozprowadzamy razem z cukrem w 100 ml mleka, resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy na chwilę mleko z ognia, wlewamy rozmieszane budynie i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy ją z ognia, wylewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakt" czyli bezpośrednio na budyń, nie utworzy się na powierzchni kożuch.

Kiedy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, ucieramy masło (również w temperaturze pokojowej) na puch. Następnie dodajemy do utartego masła po 2-3 łyżki budyniu. Masy budyniowej nie ucieramy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę chwilę mieszamy łopatką silikonową i wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię.



Układamy na kremie ciastka, jedno przy drugim, uprzednio maczane z obu stron w wódce. Jeśli ciasto będą jadły również dzieci proponujemy maczać ciasteczka w wodzie z sokiem cytrynowym.



Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Na koniec ozdabiamy pijaka polewą czekoladową. Rozgrzewamy w garnuszku składniki na polewę, na małym ogniu i tylko do rozpuszczenia masy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy wiórkami kokosowymi.




Ciasto pijak gotowe!

 

Sałatka śledziowa

Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majonezowym. Uniwersalna i smaczna. W sam raz na wigilię.

Składniki:

  • 250 g śledzia w oleju a la matjas
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szklanka groszku z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

Sposób wykonania:

Śledzia kroimy na kawałki 2-3 cm i razem z olejem przekładamy do miski. Oczyszczoną paprykę i jabłka ze skórką kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Razem z osączonym groszkiem przekładamy do śledzi. Dokładamy do nich majonez i śmietanę. 



Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny. Przed podaniem na stół posypujemy posiekanym koperkiem.

Sałatka śledziowa z jabłkiem i czerwoną cebulą gotowa!



Nasza rada:

Cebulę, by była smaczniejsza możemy lekko zmorzyć, czyli przed włożeniem do sałatki odrobinę posolić i wycisnąć rękami, żeby puściła sok i zmiękła.

 

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą to doskonały pomysł na wigilijną kolację. Mięso niezbyt smaczne lecz odpowiednio doprawione, połączone z kapustą kiszoną i pieczarkami, zawinięte w naleśniki zadowoli najdelikatniejsze podniebienia. Do krokietów barszcz czerwony będzie idealnym dodatkiem.

Składniki:

farsz

  • 25 dkg mięsa z rosołu
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru

    naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju+olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • dodatkowo

  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • Sposób wykonania:

    Smażymy naleśniki.

    Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy ciasto do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

    Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.

    Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.



    Przygotowujemy farsz.

    Mięso gotowane z rosołu razem z pokrojoną cebulą i warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

    Pieczarki i 1/2 cebuli kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Kapustę zalewamy wodą (1 szklanka), dodajemy cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 20-30 minut. Odcedzamy, odciskamy lekko z nadmiaru płynu i siekamy drobno. Dokładamy do mięsa i pieczarek. Wlewamy rosół, wbijamy jajko. Przyprawiamy solą (z solą ostrożnie, ponieważ kapusta jest dosyć słona) i pieprzem. Wyrabiamy farsz.

    Zawijamy, panierujemy i smażymy krokiety.

    Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce, lekko je solimy. W drugiej rozdrabniamy rękoma płatki, mieszamy je z bułką tartą. Panierujemy krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Możemy je podać z barszczem czerwonym.



    Krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i pieczarkami gotowe!

 

Skromna sałatka makaronowa

Prosta sałatka z drobnym makaronem muszelki, doskonała alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest mniej pracochłonna i równie smaczna. Polecamy!

Składniki:

  • szklanka makaronu orzo lub drobnych muszelek
  • 10 dkg żółtego sera
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 czerwona papryka lub po 1/2 czerwonej i żółtej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej, gęstej 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Groszek dobrze osączamy z płynu. Przekładamy groszek i makaron do dużej miski. Dorzucamy do nich seler naciowy i paprykę pokrojone w drobną kostkę oraz ser starty na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez, śmietanę, przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, posypujemy posiekaną natką. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Wyśmienita sałatka makaronowa gotowa!

 

Szarlotka z budyniem i żurawiną

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego spodu poprzez warstwę jabłek i żurawiny pachnących cynamonem, budyniu waniliowego i na koniec kruchy wierzch polany słodkim, pysznym lukrem.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2/3 szklanki żurawiny suszonej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

lukier:

  • 1 białko
  • 100-150 g cukru pudru

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Masa jabłkowa.

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia . Do gorącej masy dorzucamy żurawinę. Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.



Budyń.

Do rondelka o grubym dnie przelewamy 600 ml mleka i wstawiamy na umiarkowany ogień. Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy i cukier. Całość dobrze mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka. Stale mieszamy do zgęstnienia masy i pojawienia się pierwszych bąbli. Odstawiamy budyń z ognia i od czasu do czasu mieszamy, aby nie tworzył się kożuch na nim, zanim wylejemy go na ciasto.

Pieczemy szarlotkę.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm lub kwadratową o boku 24 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem.

Wykładamy na ciasto masę jabłkową. Wyrównujemy i wylewamy jeszcze ciepły budyń.

Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.



Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.



Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.



Lukier:

Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.

Do części lukru dodałyśmy łyżeczkę soku malinowego.



Przepyszna szarlotka z budyniem i żurawiną, obficie lukrowana gotowa!

 

czwartek, 5 grudnia 2024

Ciasto krówka z żurawiną

Ciasto kajmakowo -orzechowe bez pieczenia, czyli ciasteczka petit beurre przełożone kremem budyniowym, posypane żurawiną, polane masą krówkową i posypane orzechami. Jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia i jednocześnie najsmaczniejszych, idealnych na święta.

Składniki:

  • 36-40 ciastek petit beurre kakaowych
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 0,6 l mleka
  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • puszka masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:

Żurawinę zalewamy gorącą wodą do napęcznienia. Następnie odcedzamy ją na sitku i pozostawiamy do przestygnięcia.

Teraz robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. 



Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę masy kajmakowej, która również powinna mieć temperaturę pokojową.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu.



 Następnie układamy pozostałą warstwę kremu, posypujemy ją żurawiną, lekko wciskamy żurawinę w krem i układamy ciasteczka. Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek lekko podgrzaną w rondelku (do momentu, aż uznamy, że masa będzie się dobrze rozsmarowywać) resztą kajmaku.



 Posypujemy wierzch obficie orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Pyszna krówka z żurawiną bez pieczenia gotowa!

 

Sałatka brokułowa świąteczna

Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywami w sam raz na imprezę. Sałatka jest sycąca, bardzo smaczna i na pewno uatrakcyjni nasze spotkanie towarzyskie. Sukces kulinarny gwarantowany.

Składniki:

sałatka:

  • 1 brokuł nieduży - 500 g
  • szklanka drobnego makaronu, np. muszelki lub orzo
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu ziołowego i czerwonej papryki

sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany gęstej 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry

Sposób przyrządzenia:

Sałatkę z brokułami zaczynamy przyrządzać od ugotowania brokuła i makaronu oraz usmażenia piersi z kurczaka.

Brokuł myjemy dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki, głąb odkładamy.

Tak przygotowanego brokuła wrzucamy na wrzącą, osoloną i posłodzoną jedną łyżeczką cukru wodę. Gotujemy go 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do odcieknięcia.

Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i również pozostawiamy do odcieknięcia.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (1 x 1 cm). Przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką w proszku, pieprzem ziołowym. Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obsmażamy mięso na rumiano, podlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pierś 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.



Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy majonez, jogurt lub śmietanę, zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy sos solą i pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.



Do dużej miski przekładamy makaron, osączoną z zalewy kukurydzę, kurczaka, rodzynki i pokrojone w drobną kostkę warzywa.



Ser żółty kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do sałatki. Całość łączymy z sosem czosnkowym. Na sam koniec dodajemy brokuł.



Sałatka brokułowa świąteczna gotowa!

 

Surówka z czerwonej kapusty w sosie majonezowym

Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem. Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Tak robiły surówkę z modrej kapusty nasze mamy i babcie. My przejęłyśmy ten zwyczaj i robimy często pełną witamin, pyszną, prostą surówkę z czerwonej kapusty do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty (250 g po poszatkowaniu)
  • 1 duża marchew
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 2 małe dymki ze szczypiorem
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę szatkujemy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku poszatkowaną kapustę. Nie gotujemy jej, tylko trzymamy we wrzątku 1-2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Kapusta trochę wyblaknie. Po dodaniu do niej soku z cytryny odzyska swój piękny kolor.



Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dymkę ze szczypiorem w plasterki. Kukurydzę osączamy.



Pokrojone warzywa łączymy z kapustą i przyprawiamy sokiem z cytryny, olejem. Dodajemy jogurt, majonez, cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Na koniec posypujemy surówkę żurawiną i posiekaną natką.

Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty gotowa!