MAKATKA

czwartek, 5 grudnia 2024

Ciasto krówka z żurawiną

Ciasto kajmakowo -orzechowe bez pieczenia, czyli ciasteczka petit beurre przełożone kremem budyniowym, posypane żurawiną, polane masą krówkową i posypane orzechami. Jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia i jednocześnie najsmaczniejszych, idealnych na święta.

Składniki:

  • 36-40 ciastek petit beurre kakaowych
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 0,6 l mleka
  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • puszka masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:

Żurawinę zalewamy gorącą wodą do napęcznienia. Następnie odcedzamy ją na sitku i pozostawiamy do przestygnięcia.

Teraz robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. 



Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę masy kajmakowej, która również powinna mieć temperaturę pokojową.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu.



 Następnie układamy pozostałą warstwę kremu, posypujemy ją żurawiną, lekko wciskamy żurawinę w krem i układamy ciasteczka. Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek lekko podgrzaną w rondelku (do momentu, aż uznamy, że masa będzie się dobrze rozsmarowywać) resztą kajmaku.



 Posypujemy wierzch obficie orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Pyszna krówka z żurawiną bez pieczenia gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz