MAKATKA

czwartek, 5 grudnia 2024

Sernik krakowski

Tradycyjny, ciężki, prawdziwy sernik krakowski z rodzynkami, skórką pomarańczową kandyzowaną i orzechami włoskimi pieczemy na kruchym spodzie. Obowiązkowo na wierzchu robimy kratkę również z ciasta kruchego. Polewamy go lukrem. Taki sernik to prawdziwy, tradycyjny wypiek, który zawsze gościł u babci na świątecznym stole. My kontynuujemy tę tradycję i przekażemy ją naszym dzieciom, aby dobrze wspominały świąteczne smaki i tradycje.

Składniki:

Masa serowa:

  • 60 dkg białego tłustego sera
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Ciasto na sernik krakowski:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
  • 2 krople aromatu pomarańczowego

Sposób wykonania:


    Zagniatamy ciasto kruche.

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



    Rodzynki namaczamy we wrzątku na ok. 20 min.

    2/3 ciasta wałkujemy na posypanej mąką stolnicy (można wałkować przez folię spożywczą lub papier do pieczenia). 1/3 ciasta również należy rozwałkować i pokroić w 1 cm paski. Gotowy placek wykładamy na blachę 28x18 cm, podpiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do 170°C.



    Dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa ser, przekładamy do misy miksera, dodajemy mąkę ziemniaczaną, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy.



    Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kolejno dodajemy do sera, dokładnie mieszając robotem. Bardzo miękkie masło, ale nie roztopione dorzucamy do masy serowej, dokładnie łączymy z masą serową. Ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli białka ostrożnie dodajemy do masy, wtłaczamy białko do masy serowej łyżką lub łopatką silikonową. Na sam koniec dorzucamy odsączone rodzynki, skórkę kandyzowaną i orzechy. Całość delikatnie mieszamy łyżką.



    Po tym czasie wylewamy masę serową na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta cienko rozwałkowanego i pociętego na paski.



    Pieczemy sernik 60 minut w 160° C.


    Upieczony sernik studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Przestudzony polewamy lukrem i wstawiamy do lodówki na noc.



    Sernik krakowski gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz