Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem. Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Tak robiły surówkę z modrej kapusty nasze mamy i babcie. My przejęłyśmy ten zwyczaj i robimy często pełną witamin, pyszną, prostą surówkę z czerwonej kapusty do obiadu.
Składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty (250 g po poszatkowaniu)
- 1 duża marchew
- 1 duże jabłko
- 1 cebula czerwona
- 2 małe dymki ze szczypiorem
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu gęstego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę szatkujemy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku poszatkowaną kapustę. Nie gotujemy jej, tylko trzymamy we wrzątku 1-2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Kapusta trochę wyblaknie. Po dodaniu do niej soku z cytryny odzyska swój piękny kolor.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dymkę ze szczypiorem w plasterki. Kukurydzę osączamy.
Pokrojone warzywa łączymy z kapustą i przyprawiamy sokiem z cytryny, olejem. Dodajemy jogurt, majonez, cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Na koniec posypujemy surówkę żurawiną i posiekaną natką.
Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz