MAKATKA

czwartek, 5 grudnia 2024

Surówka z czerwonej kapusty w sosie majonezowym

Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem. Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza. Tak robiły surówkę z modrej kapusty nasze mamy i babcie. My przejęłyśmy ten zwyczaj i robimy często pełną witamin, pyszną, prostą surówkę z czerwonej kapusty do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty (250 g po poszatkowaniu)
  • 1 duża marchew
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 2 małe dymki ze szczypiorem
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę szatkujemy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku poszatkowaną kapustę. Nie gotujemy jej, tylko trzymamy we wrzątku 1-2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Kapusta trochę wyblaknie. Po dodaniu do niej soku z cytryny odzyska swój piękny kolor.



Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dymkę ze szczypiorem w plasterki. Kukurydzę osączamy.



Pokrojone warzywa łączymy z kapustą i przyprawiamy sokiem z cytryny, olejem. Dodajemy jogurt, majonez, cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Na koniec posypujemy surówkę żurawiną i posiekaną natką.

Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz