Kiedyś, w latach 70 -tych i 80 -tych bardzo popularna sałatka na świątecznym stole, wręcz obowiązkowa. Nie bardzo wiemy dlaczego śledź jest po japońsku, ale wiemy na pewno, że jest bardzo smaczny. Polecamy go w naszej wersji z jajkami przepiórczymi.
Składniki:
- 8 jaj przepiórczych
- 250 g śledzia klasycznego w oleju a la matjas
- puszka groszku konserwowego
- 1 duże jabłko
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- 1 cebula biała lub czerwona
- garść posiekanego drobnego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki oleju ze śledzi
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Cebulę, papryki i jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę. Groszek osaczamy z płynu. Jajka gotujemy na twardo (4 minuty licząc od zagotowania), obieramy i kroimy na połówki. Śledzia kroimy w nieco grubszą kostkę.
Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy do nich majonez i olej , w którym były filety śledziowe, sól oraz pieprz. Mieszamy. Wykładamy na salaterkę. Na tak przygotowanych warzywach układamy kawałki śledzi i połówki jajek przepiórczych. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Śledź po japońsku gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz