MAKATKA

środa, 4 grudnia 2024

Śledź po japońsku

Kiedyś, w latach 70 -tych i 80 -tych bardzo popularna sałatka na świątecznym stole, wręcz obowiązkowa. Nie bardzo wiemy dlaczego śledź jest po japońsku, ale wiemy na pewno, że jest bardzo smaczny. Polecamy go w naszej wersji z jajkami przepiórczymi.

Składniki:

  • 8 jaj przepiórczych
  • 250 g śledzia klasycznego w oleju a la matjas
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 duże jabłko
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • garść posiekanego drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oleju ze śledzi
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Cebulę, papryki i jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę. Groszek osaczamy z płynu. Jajka gotujemy na twardo (4 minuty licząc od zagotowania), obieramy i kroimy na połówki. Śledzia kroimy w nieco grubszą kostkę.



Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy do nich majonez i olej , w którym były filety śledziowe, sól oraz pieprz. Mieszamy. Wykładamy na salaterkę. Na tak przygotowanych warzywach układamy kawałki śledzi i połówki jajek przepiórczych. Całość posypujemy szczypiorkiem.



Śledź po japońsku gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz