Składniki na warzywa do ryby:
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni seler
- 3 duże cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- cukier
- papryka słodka mielona
- 2 łyżki octu lub sok z jednej cytryny
- szklanka wody
- 4 łyżki oleju
- 6 – 8 filetów z ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) 60 dkg
- olej do smażenia ryb
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Dwa lub trzy dni przed wigilią smażymy rybę. Oczyszczamy filety. Jeśli ryba jest mrożona, dobrze osączamy ją z wody. Kroimy rybę na duże kawałki, obtaczamy w mące, przyprawiamy i smażymy na rumiano na oleju. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy warzywa.
Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach trzemy marchew, seler i pietruszkę. Odkładamy je osobno. Cebulę kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili pietruszkę, na koniec seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą. Kiedy już zmiękną dodajemy koncentrat, ocet lub sok z cytryny i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz