MAKATKA

piątek, 6 grudnia 2024

Polewa czekoladowa do ciast

Lśniąca, miękka, mocno czekoladowa, z prostych składników idealna do ciast polewa. Dodajemy do niej odrobinę skrobi ziemniaczanej, która nadaje polewie doskonałą, aksamitną strukturę i piękny błyszczący wygląd. Jej największym walorem jest łatwość wykonania.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka o grubym dnie i wstawiamy na mały ogień.



Stale mieszamy rózgą dosyć energicznie. Uważamy, aby polewa się nie zagotowała. Mieszamy tylko do połączenia składników. Lekko studzimy i wylewamy na wierzch ciasta.

Polewa nie twardnieje dzięki skrobi i zachowuję lśniący wygląd nawet po schłodzeniu w lodówce.

Polewa czekoladowa do ciast gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz