Pasztet drobiowy z żurawiną
Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na dużym, tłuściutkim kurczaku. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.
Składniki:
- 80 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka razem ze skórą
- 25 dkg wątróbki z kurczaka
- 2 marchewki z rosołu
- 1/2 selera z rosołu
- 3 jajka
- 1 ugotowany ziemniak
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki rosołu
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 garści suszonej żurawiny
- masło i bułka tarta do foremki
keksówka 12 x25 cm lub okrągła foremka babkowa 18 cm średnicy
Sposób wykonania:
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek.
Wystudzone mięso, wątróbkę, warzywa (marchew, seler, pokrojoną cebulę) i ugotowanego ziemniaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa -trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze. Cebulę możemy pokroić w kosteczkę i zrumienić na maśle.
Do tak przygotowanej masy dajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki. Na koniec dorzucamy żurawinę.
Przekładamy gotową masę do foremki wysmarowanej obficie masłem i posypanej bułką tartą. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Polewamy 2-3 łyżkami rosołu i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pasztet pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.
Pasztet drobiowy z żurawiną gotowy!
Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu: Rosół drobiowy na niedzielę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz