MAKATKA

sobota, 7 grudnia 2024

Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet drobiowy z żurawiną

Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na dużym, tłuściutkim kurczaku. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.

Składniki:

  • 80 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka razem ze skórą
  • 25 dkg wątróbki z kurczaka
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 selera z rosołu
  • 3 jajka
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • masło i bułka tarta do foremki

keksówka 12 x25 cm lub okrągła foremka babkowa 18 cm średnicy

Sposób wykonania:

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek.

Wystudzone mięso, wątróbkę, warzywa (marchew, seler, pokrojoną cebulę) i ugotowanego ziemniaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa -trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze. Cebulę możemy pokroić w kosteczkę i zrumienić na maśle.



Do tak przygotowanej masy dajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki. Na koniec dorzucamy żurawinę. 



 Przekładamy gotową masę do foremki wysmarowanej obficie masłem i posypanej bułką tartą. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Polewamy 2-3 łyżkami rosołu i wstawiamy do gorącego piekarnika.



Pasztet pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.




Pasztet drobiowy z żurawiną gotowy!

Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu: Rosół drobiowy na niedzielę


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz