MAKATKA

sobota, 7 grudnia 2024

Makowiec pod orzechową pierzynką

Makowiec pod orzechową pierzynką

Proste ciasto makowe na półkruchym spodzie, przykryte masą orzechową i polewą czekoladową. Użyjemy mak z puszki i trochę go podrasujemy. Makowiec będzie smakował i wyglądał jak z najlepszej cukierni.

Składniki

Spód ciasta.

  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • puszka maku 850 g
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
Pierzynka orzechowa:
  • 100 g orzechów mielonych ( włoskie, laskowe lub arachidowe)
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 100 g białej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • posypka do dekoracji ciasta
Sposób przygotowania:

Spód ciasta.

Masło rozbijamy mikserem na puch. Dodajemy cukier i jajko. Miksujemy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, krótko miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Wyrównujemy.




Masa makowa.

Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na na puszystą, gęstą masę. Dodajemy ją do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. Przelewamy ją na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50-55 minut. Makowiec pieczemy w 180 °C. Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.



Orzechowa pierzynka.

Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i orzechy. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu. Gotową masę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą " w kontakt", aby nie zrobił się kożuch na jej powierzchni . Studzimy masę do temperatury pokojowej, tak jak i masło. Masło rozbijamy na puch mikserem i w trzech partiach dodajemy do niego budyń orzechowy. Miksujemy do połączenia składników.



Polewa.

Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Składamy makowiec.

Ciasto ostrożnie przekładamy na paterę. Na wierzch nakładamy warstwę kremu orzechowego i pokrywamy polewą. Ozdabiamy świątecznie według uznania.



Makowiec pod orzechową pierzynką gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz