MAKATKA

niedziela, 8 grudnia 2024

Babeczki pomarańczowe


Pomarańczowe babeczki ze śnieżnobiałym kremem z kremówki i mascarpone. Ozdoba świątecznych stołów. Smakołyki dla dzieci. Delikatne i puszyste. Zawsze się udają.

Składniki:  

ciasto:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 90 ml mleka
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 75 ml oleju
  • 220 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
krem do babeczek:
  • 250 serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 200 g kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dodając stopniowo cukier. Miksujemy całość około 3 minut. Kiedy masa jajeczna zbieleje i powiększy objętość dodajemy olej i mleko. Krótko mieszamy. Wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy skórkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy babeczki 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.



Babeczki wypiekają się równe, nie pękają. Nadają się doskonale do ozdabiania kremem.



Ubijamy krem.

Śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone, aby krem się nie zwarzył. Do misy miksera wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix i wrzucamy mascarpone. Całość ubijamy około 4 minut. Uważamy, żeby nie przebić kremu.

Ozdabiamy babeczki. Krem śmietankowy nakładamy do worka cukierniczego z tylką 1M Wilton lub swoją ulubioną i robimy rozetki na babeczkach.



Babeczki pomarańczowe gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz