Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i majonezem. To znakomity dodatek do obiadu, aby był bardziej świąteczny dodamy do niego rodzynki sułtańskie. Przełamią one ostrość pora i nadadzą surówce bardziej wykwintny charakter.
Składniki:
- por (biała część) 2 sztuki
- 1 duża marchew
- 1 duże jabłko
- 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Por oczyszczamy i kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Następnie dodajemy do warzyw śmietanę, majonez, pieprz, sól i cukier, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.
Świąteczna surówka z pora gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz