Placki cukiniowo -ziemniaczane z
grzybami
Proste danie: świeże grzyby prosto z
lasu przyrządzone w gęstym sosie śmietanowym i chrupiące placki
ziemniaczano -cukiniowe, czyli dary jesieni na talerzu.
Składniki:
placki:
- 1 mała cukinia 400 g
- 2-3 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
grzyby:
- 600 g grzybów mieszanych (prawdziwki,
podgrzybki, kozaki, maślaki, czyli takie, jakie zebraliśmy)
- 1 duża cebula
- 80 g masła
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Sposób wykonania:
Grzyby oczyszczamy z liści i igliwia,
myjemy i kroimy na cząstki. Odrzucamy grzyby robaczywe. Przekładamy
do większego garnka, zalewamy wodą, dajemy łyżeczkę soli,
wstawiamy na ogień. Obgotowujemy grzyby 20-30 minut, zbieramy pianę,
która tworzy się na wierzchu.
Obieramy i kroimy w drobną kostkę
cebulę, podsmażamy ją na maśle, na dużej patelni.
Grzyby odcedzamy i wrzucamy na
zeszkloną cebulę. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie.
Dusimy całość stale mieszając kilka minut (około 10). Na sam
koniec wlewamy śmietanę, podgrzewamy całość, ale nie gotujemy.
Wyłączamy ogień i przyprawiamy grzyby odrobiną soli i pieprzu.
Cukinię myjemy, odkrawamy oba końce.
Jeśli jest młoda, świeżo zerwana nie trzeba jej obierać,
ponieważ skórka jest miękka. Większą i bardziej dojrzałą o
twardej skórce należy obrać.
Następnie ścieramy cukinię na tarce
o grubych oczkach. Solimy ją, mieszamy i pozostawiam w misce, aby
puściła sok.
Po 15-20 minutach odciskamy cukinię z
nadmiaru soku, ale nie bardzo mocno.
Ziemniaki obrane ścieramy na tarce o
drobnych oczkach, ziemniaczanych.
Przekładamy z powrotem do miski,
dodajemy starte ziemniaki, wbijamy do niej jajka, wsypujemy mąkę i
solimy całość. Mieszamy dokładnie.
W tym czasie rozgrzewamy olej
na dużej patelni. Na rozgrzany dobrze olej kładziemy po łyżce
masy. Formujemy placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron na
umiarkowanym ogniu.
Oleju nie żałujemy, placuszki będą
bardziej chrupiące.
Wykładamy na talerze placki i polewamy
je sosem grzybowym.
Placki cukiniowo -ziemniaczane ze
świeżymi, leśnymi grzybami gotowe!