MAKATKA

środa, 16 października 2024

Bryzol z karkówki

Bryzol z karkówki

Moda na dania kultowe z PRL-u nie przemija i nas to bardzo cieszy, ponieważ jest to trochę wspomnienie dzieciństwa, tamtych klimatów, babcinej i maminej kuchni, niewyszukanej i oszczędnej, dopasowanej do trudnych czasów. Takim daniem charakterystycznym dla kuchni lat 70-tych jest bryzol, czyli prosty mielony z np. karkówki obtoczony w mące, usmażony na smalcu, zanurzony w dużej ilości rumianej cebulki. Po prostu pychota!

Składniki:

  • 40 dkg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka wędzona mielona 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
  • 2 -3 łyżki smalcu
  • mąka do oprószenia bryzoli

Sposób wykonania:

Mięso z karkówki kroimy w drobną kostkę.



Mielimy karkówkę w maszynce do mielenia ( sitko o średnich oczkach). Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz papryką wędzoną i pieprzem ziołowym. Wbijamy jajko. Całość doskonale wyrabiamy.



Formujemy płaskie, okrągłe kotlety, które oprószamy dosyć obficie mąką.

Na jednej, dużej patelni roztapiamy 2 łyżki smalcu. Obieramy cebule, kroimy je w piórka lub półkrążki. Wrzucamy na roztopiony, gorący tłuszcz, solimy i dusimy cebulę do zeszklenia.

Na drugiej patelni roztapiamy łyżkę smalcu i smażymy na nim, na umiarkowanym ogniu bryzole z obu stron na rumiano.



Podsmażone bryzole przekładamy na cebulę. Dosmażamy całość, aż kotlety dojdą w środku, a cebula się przyrumieni.



Bryzol z karkówki gotowy!



Nasze rady:

Smalec możemy zastąpić olejem rzepakowym roztopionym z odrobiną masła.

Do zrobienia bryzoli możemy użyć wołowiny mielonej lub wieprzowiny z łopatki albo szynki.

Podałyśmy bryzole z buraczkami na ciepło i ziemniakami utłuczonymi z odrobiną mleka. To taki tradycyjny, domowy zestaw jeszcze z lat 70-tych, bardzo przez nas lubiany.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz