MAKATKA

środa, 16 października 2024

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło, na maśle, zabielane śmietaną, z odrobiną cukru i soku z cytryny to doskonały dodatek do mięs, szczególnie do kotletów mielonych. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Jesienią, kiedy buraki są najsmaczniejsze warto robić częściej sałatki z buraków.

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • łyżka płaska cukru
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka octu lub sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:

Buraczki gotujemy lub pieczemy w piekarniku, zawinięte w folię. Zawsze w łupinie. W zależności od wielkości buraków czas pieczenia czy gotowania jest różny - od 40 do 50 minut. Sprawdzamy ich miękkość patyczkiem do szaszłyków, jeśli wbija się dosyć gładko buraki są miękkie. Możemy przygotować buraki dzień wcześniej i przechować je w lodówce. 




Miękkie upieczone i wystudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, tak jak ziemniaki na placki.
 Ugotowane najpierw odcedzamy z gorącej wody i zalewamy zimną. Po upływie pół godziny obieramy i trzemy tak samo jak pieczone. 
W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy starte buraki, lekko podsmażamy. Niech trochę odparuje sok.




 Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Na sam koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.




Buraczki na ciepło gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz