Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki to doskonały pomysł na obiad. Mięso idealnie nadaje się do duszenia z cebulą, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Można je podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład z kluskami, chlebem, ziemniakami czy makaronem.
Składniki:
- 600 g karkówki
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
- 2-3 liście laurowe
- 4-6 kulek ziela angielskiego
- 2 grzybki suszone
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz do smaku
- garść posiekanej natka pietruszki
Sposób wykonania:
Cebulę, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę, smażymy przez kilka minut.
Do podsmażonych warzyw dodajemy obsmażone mięso, koncentrat pomidorowy, grzybki suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy: słodką paprykę, pieprz ziołowy, sól i pieprz.
Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie podlewamy wodą. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy dodać łyżkę mąki wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody i zagęścić gulasz.
Gotowy gulasz podajemy na gorąco, posypany natką pietruszki. Świetnie komponuje się z kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi lub świeżym pieczywem.
Gulasz z karkówki gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz