MAKATKA

czwartek, 17 października 2024

Gulasz z karkówki

Gulasz z karkówki

Gulasz z karkówki to doskonały pomysł na obiad. Mięso idealnie nadaje się do duszenia z cebulą, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Można je podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład z kluskami, chlebem, ziemniakami czy makaronem.

Składniki:

  • 600 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-6 kulek ziela angielskiego
  • 2 grzybki suszone
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanej natka pietruszki
  • Sposób wykonania:

Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki (około 2x2 cm). Na rozgrzanej patelni ze smalcem lub olejem obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor. Gdy mięso się zrumieni, wyjmujemy je i odstawiamy na chwilę.




Cebulę, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę, smażymy przez kilka minut.




Do podsmażonych warzyw dodajemy obsmażone mięso, koncentrat pomidorowy, grzybki suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy: słodką paprykę, pieprz ziołowy, sól i pieprz.
Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie podlewamy wodą. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy dodać łyżkę mąki wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody i zagęścić gulasz.




Gotowy gulasz podajemy na gorąco, posypany natką pietruszki. Świetnie komponuje się z kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi lub świeżym pieczywem.



Gulasz z karkówki gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz