Olej smakowy z fetą
Prosty przepis na „smarowidło” do chleba, ale też doskonały sosik do wszelkiego rodzaju sałat. Jedzenie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach śródziemnomorskich. Dawniej było to proste, wiejskie, codzienne danie. Dzisiaj podaje się je gościom w restauracjach, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często podaje się chleb z oliwą do dobrego wina. My zrobimy nasze smarowidło z użyciem naszego oleju rzepakowego równie smacznego i zdrowego jak śródziemnomorska oliwa.
Składniki:
- 3 słoiczki 0,3 l
- 0,6 l oleju rzepakowego najlepiej z pierwszego tłoczenia
- 20 dkg sera feta
- 1 papryczka chilli
- 3x1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- sól i cukier do smaku
Sposób wykonania:
Słoiczki myjemy i wyparzamy.
Do każdego słoiczka wlewamy po łyżeczce octu, wsypujemy po pół łyżeczki cukru i szczypcie soli.
Mieszamy. Następnie wkładamy po 3-4 kawałki sera typu feta. Papryczkę kroimy w plasterki, czosnek miażdżymy i rozdzielamy na trzy części. Wrzucamy do każdego słoiczka. Na koniec wlewamy olej w takiej ilości, aby zapełnić słoiczki po brzeg. Odstawiamy olej do przegryzienia. Następnego dnia jest już gotowy do użycia.
Tak przyrządzonym olejem smakowym można polewać sałatki, można go jeść z pysznymi włoskimi chlebkami typu ciabatta lub focaccia albo z prostym, wiejskim chlebem popularnym na polskich stołach.
To proste jedzenie jest bardzo zdrowe. Należy tylko użyć do przyrządzenia oleju smakowego produktu dobrej jakości. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia będzie do tego przepisu najlepszy, ale mogą być użyte inne oleje, np. olej z pestek dyni, olej słonecznikowy. Najważniejsze, aby były to oleje z pierwszego tłoczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz