MAKATKA

czwartek, 10 października 2024

Olej smakowy z fetą

Olej smakowy z fetą

Prosty przepis na „smarowidło” do chleba, ale też doskonały sosik do wszelkiego rodzaju sałat. Jedzenie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach śródziemnomorskich. Dawniej było to proste, wiejskie, codzienne danie. Dzisiaj podaje się je gościom w restauracjach, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często podaje się chleb z oliwą do dobrego wina. My zrobimy nasze smarowidło z użyciem naszego oleju rzepakowego równie smacznego i zdrowego jak śródziemnomorska oliwa.

Składniki:

  • 3 słoiczki 0,3 l
  • 0,6 l oleju rzepakowego najlepiej z pierwszego tłoczenia
  • 20 dkg sera feta
  • 1 papryczka chilli
  • 3x1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Słoiczki myjemy i wyparzamy.

Do każdego słoiczka wlewamy po łyżeczce octu, wsypujemy po pół łyżeczki cukru i szczypcie soli.

Mieszamy. Następnie wkładamy po 3-4 kawałki sera typu feta. Papryczkę kroimy w plasterki, czosnek miażdżymy i rozdzielamy na trzy części. Wrzucamy do każdego słoiczka. Na koniec wlewamy olej w takiej ilości, aby zapełnić słoiczki po brzeg. Odstawiamy olej do przegryzienia. Następnego dnia jest już gotowy do użycia.

Tak przyrządzonym olejem smakowym można polewać sałatki, można go jeść z pysznymi włoskimi chlebkami typu ciabatta lub focaccia albo z prostym, wiejskim chlebem popularnym na polskich stołach.



To proste jedzenie jest bardzo zdrowe. Należy tylko użyć do przyrządzenia oleju smakowego produktu dobrej jakości. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia będzie do tego przepisu najlepszy, ale mogą być użyte inne oleje, np. olej z pestek dyni, olej słonecznikowy. Najważniejsze, aby były to oleje z pierwszego tłoczenia.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz