MAKATKA

poniedziałek, 7 października 2024

Placki cukiniowo -ziemniaczane z grzybami

Placki cukiniowo -ziemniaczane z grzybami

Proste danie: świeże grzyby prosto z lasu przyrządzone w gęstym sosie śmietanowym i chrupiące placki ziemniaczano -cukiniowe, czyli dary jesieni na talerzu.

Składniki:

placki:

  • 1 mała cukinia 400 g
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia

grzyby:

  • 600 g grzybów mieszanych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, czyli takie, jakie zebraliśmy)
  • 1 duża cebula
  • 80 g masła
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Grzyby oczyszczamy z liści i igliwia, myjemy i kroimy na cząstki. Odrzucamy grzyby robaczywe. Przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dajemy łyżeczkę soli, wstawiamy na ogień. Obgotowujemy grzyby 20-30 minut, zbieramy pianę, która tworzy się na wierzchu.



Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, podsmażamy ją na maśle, na dużej patelni.

Grzyby odcedzamy i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość stale mieszając kilka minut (około 10). Na sam koniec wlewamy śmietanę, podgrzewamy całość, ale nie gotujemy. Wyłączamy ogień i przyprawiamy grzyby odrobiną soli i pieprzu.



Cukinię myjemy, odkrawamy oba końce. Jeśli jest młoda, świeżo zerwana nie trzeba jej obierać, ponieważ skórka jest miękka. Większą i bardziej dojrzałą o twardej skórce należy obrać.

Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach. Solimy ją, mieszamy i pozostawiam w misce, aby puściła sok.

Po 15-20 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru soku, ale nie bardzo mocno.

Ziemniaki obrane ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ziemniaczanych.

Przekładamy z powrotem do miski, dodajemy starte ziemniaki, wbijamy do niej jajka, wsypujemy mąkę i solimy całość. Mieszamy dokładnie.



 W tym czasie rozgrzewamy olej na dużej patelni. Na rozgrzany dobrze olej kładziemy po łyżce masy. Formujemy placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.

Oleju nie żałujemy, placuszki będą bardziej chrupiące.

Wykładamy na talerze placki i polewamy je sosem grzybowym.



Placki cukiniowo -ziemniaczane ze świeżymi, leśnymi grzybami gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz