Placki cukiniowo -ziemniaczane z grzybami
Proste danie: świeże grzyby prosto z lasu przyrządzone w gęstym sosie śmietanowym i chrupiące placki ziemniaczano -cukiniowe, czyli dary jesieni na talerzu.
Składniki:
placki:
- 1 mała cukinia 400 g
- 2-3 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
grzyby:
- 600 g grzybów mieszanych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, czyli takie, jakie zebraliśmy)
- 1 duża cebula
- 80 g masła
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Sposób wykonania:
Grzyby oczyszczamy z liści i igliwia, myjemy i kroimy na cząstki. Odrzucamy grzyby robaczywe. Przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dajemy łyżeczkę soli, wstawiamy na ogień. Obgotowujemy grzyby 20-30 minut, zbieramy pianę, która tworzy się na wierzchu.
Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, podsmażamy ją na maśle, na dużej patelni.
Grzyby odcedzamy i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość stale mieszając kilka minut (około 10). Na sam koniec wlewamy śmietanę, podgrzewamy całość, ale nie gotujemy. Wyłączamy ogień i przyprawiamy grzyby odrobiną soli i pieprzu.
Cukinię myjemy, odkrawamy oba końce. Jeśli jest młoda, świeżo zerwana nie trzeba jej obierać, ponieważ skórka jest miękka. Większą i bardziej dojrzałą o twardej skórce należy obrać.
Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach. Solimy ją, mieszamy i pozostawiam w misce, aby puściła sok.
Po 15-20 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru soku, ale nie bardzo mocno.
Ziemniaki obrane ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ziemniaczanych.
Przekładamy z powrotem do miski, dodajemy starte ziemniaki, wbijamy do niej jajka, wsypujemy mąkę i solimy całość. Mieszamy dokładnie.
W tym czasie rozgrzewamy olej na dużej patelni. Na rozgrzany dobrze olej kładziemy po łyżce masy. Formujemy placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.
Oleju nie żałujemy, placuszki będą bardziej chrupiące.
Wykładamy na talerze placki i polewamy je sosem grzybowym.
Placki cukiniowo -ziemniaczane ze świeżymi, leśnymi grzybami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz