MAKATKA

wtorek, 8 października 2024

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Zupa z kalafiorem, selerem naciowym, marchewką i ziemniaczkami, na drobiowym rosole z dodatkiem drobnego makaronu -bardzo delikatna i smaczna!

Składniki:

  • 2 l rosołu drobiowego
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 kalafiora niedużego
  • 3 ziemniaki
  • 3-4 łyżki makaronu drobnego muszelki lub łazanki
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki maggi
  • 200 ml kremówki 30%

Sposób wykonania:

Kroimy ziemniaki, cebulę i marchewkę w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki, seler kroimy w półplasterki. W garnku 3-4 l rozgrzewamy masło i olej zaczynamy podsmażać pokrojone warzywa. Najpierw cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy seler naciowy i marchew, na końcu ziemniaki.



 Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości około 15 minut i dorzucamy kalafior i makaron. Gotujemy jeszcze 10-15 minut (do miękkiego kalafiora). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy trochę gorącej wody.



 Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że rosół był przyprawiony. Na koniec wlewamy kremówkę dla podbicia smaku naszej jarzynowej i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.



Zupa jarzynowa z drobnym makaronem gotowa!

Nasze rady:

Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, aby je w ten sposób zagęścić. My postanowiłyśmy sobie ułatwić pracę i dodałyśmy drobny makaron, efekt jest podobny.



Jarzynowa dzięki dodaniu makarony będzie bardziej treściwa i gęsta, jak danie jednogarnkowe.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz