Zupa kalafiorowa
Zupa z kalafiorem, selerem naciowym, marchewką i ziemniaczkami, na drobiowym rosole z dodatkiem drobnego makaronu -bardzo delikatna i smaczna!
Składniki:
- 2 l rosołu drobiowego
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1/2 kalafiora niedużego
- 3 ziemniaki
- 3-4 łyżki makaronu drobnego muszelki lub łazanki
- czubata łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki maggi
- 200 ml kremówki 30%
Sposób wykonania:
Kroimy ziemniaki, cebulę i marchewkę w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki, seler kroimy w półplasterki. W garnku 3-4 l rozgrzewamy masło i olej zaczynamy podsmażać pokrojone warzywa. Najpierw cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy seler naciowy i marchew, na końcu ziemniaki.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości około 15 minut i dorzucamy kalafior i makaron. Gotujemy jeszcze 10-15 minut (do miękkiego kalafiora). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy trochę gorącej wody.
Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że rosół był przyprawiony. Na koniec wlewamy kremówkę dla podbicia smaku naszej jarzynowej i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Zupa jarzynowa z drobnym makaronem gotowa!
Nasze rady:
Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, aby je w ten sposób zagęścić. My postanowiłyśmy sobie ułatwić pracę i dodałyśmy drobny makaron, efekt jest podobny.
Jarzynowa dzięki dodaniu makarony będzie bardziej treściwa i gęsta, jak danie jednogarnkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz