Grzyby leśne duszone w śmietanie
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany. Taki obiad jadaliśmy zawsze po jesiennym grzybobraniu. W domu pachniało grzybami do rana następnego dnia. Leśne grzyby w śmietanie jemy do dzisiaj, ale zawsze świeże, prosto z lasu, takie są najsmaczniejsze i przyrządzamy je zawsze tak samo, czyli tak, jak nas nauczyła mama.
Składniki:
- 650 g grzybów mieszanych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, czyli takie, jakie zebraliśmy)
- 1 duża cebula
- 80 g masła
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Sposób wykonania:
Grzyby oczyszczamy z liści i igliwia, myjemy i kroimy na cząstki. Odrzucamy grzyby robaczywe.
Przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dajemy łyżeczkę soli, wstawiamy na ogień. Obgotowujemy grzyby 20-30 minut, zbieramy pianę, która tworzy się na wierzchu.
Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, podsmażamy ją na maśle, na dużej patelni.
Grzyby odcedzamy i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy całość stale mieszając kilka minut (około 10).
Na sam koniec wlewamy śmietanę, podgrzewamy całość, ale nie gotujemy. Wyłączamy ogień i przyprawiamy grzyby odrobiną soli i pieprzu.
Podajemy z ziemniakami z wody.
Grzyby z grzybobrania duszone w śmietanie gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz