MAKATKA

niedziela, 6 października 2024

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych pysznym sosem jogurtowym.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 2 duże marchewki
  • sos do surówki:
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny, jogurt, majonez, musztardę oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.



Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko, trochę wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, obrane jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. 



Dodajemy pokrojone i starte warzywa do kapusty. Mieszamy całość, polewamy sosem.



Prosta surówka z sałaty pekińskiej z sosem jogurtowym gotowa! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz