Surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym
Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych pysznym sosem jogurtowym.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 nieduża cebula
- 1 duże jabłko
- 2 duże marchewki
- sos do surówki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny, jogurt, majonez, musztardę oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko, trochę wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, obrane jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Dodajemy pokrojone i starte warzywa do kapusty. Mieszamy całość, polewamy sosem.
Prosta surówka z sałaty pekińskiej z sosem jogurtowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz