Surówka obiadowa błyskawiczna
Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych prostym sosem.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 czerwonej papryki
- 7-8 rzodkiewek
- 1 duże jabłko
- 1 duża marchew
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sos do surówki:
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do kubeczka dajemy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy.
Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko, mieszamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, obrane jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
Rzodkiewki kroimy w półplasterki. Dodajemy pokrojone i starte warzywa do kapusty. Mieszamy całość, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką.
Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz