Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zrazy tradycyjne robimy z wołowiny, ale te z karkówki smakują nam tak samo jak wołowe a może i bardziej. Karkówka jest mięciutka i doskonała w smaku. Dzisiaj przygotujemy je z klasycznym nadzieniem z ogórka, boczku wędzonego i cebuli.
Składniki:
- 60-70 dkg karkówki
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 ogórki konserwowe
- 6 łyżeczek musztardy francuskiej
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka suszonych podgrzybków
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 szklanki szklanka bulionu lub wody
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz, papryka czerwona i pieprz ziołowy do smaku
- 4-5 łyżek mąki
- 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
Sposób wykonania:
Karkówkę myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem na dosyć cienkie płaty.
Każdy płat oprószamy przyprawami, smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na nim plasterki boczku pokrojone w słupki, kawałki cebuli pokrojonej w piórka oraz po kilka kawałków pokrojonego w cząstki ogórka. Zwijamy rolady i spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami.
Obtaczamy rolady w mące, obsmażamy na rumiano na tłuszczu mocno rozgrzanym w głębokiej patelni.
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której smażą się zrazy. Podsmażamy do zeszklenia. Wlewamy bulion (jeśli nie mamy dajemy wodę). Bulion lub woda powinna być gorące. Dodajemy liście laurowe, grzyby, ziele angielskie, rozdrobniony czosnek oraz przyprawy do smaku. Na koniec wlewamy sos sojowy.
Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy pod przykryciem zrazy 40 minut (do miękkości). Po tym czasie zagęszczamy sos dwiema łyżkami mąki rozmieszanej z odrobiną wody.
Zrazy z karkówki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz