Gulasz warzywny z klopsikami
Patelnia pełna letnich warzyw, świeżych i dorodnych plus mięsne kulki to doskonały jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny. Danie proste i bardzo pożywne, szybko przygotowane.
Składniki:
klopsiki:
- 50 dkg mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
 - 1/2 szklanki rosołu
 - 1 łyżka masła
 - czubata łyżka bułki tartej
 - 1 jajko
 - garść posiekanej zielonej pietruszki
 - dobra łyżka koncentratu pomidorowego
 - 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz i pieprz ziołowy
 - 10 dkg słoniny wędzonej
 - 1 łyżka smalcu do smażenia
 - 2 łyżki mąki
 - 1 mała cukinia
 - 1 duża marchew
 - 1 cebula
 - 10-15 dkg fasolki szparagowej
 - 25 dkg pieczarek brązowych
 - 1 papryka czerwona
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 gałązki selera naciowego
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 1,5 szklanki rosołu
 - sól i pieprz do smaku
 - 1 łyżeczka papryki mielonej, wędzonej
 - 1 łyżka maggi
 - 3 łyżki oleju rzepakowego
 - 1 czubata łyżka masła
 
gulasz:
Sposób wykonania:
Klopsiki:
Do podgrzanego rosołu wrzucamy masło i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przestudzoną mieszanką zalewamy bułkę i czekamy, aż rozmięknie. Rozmiękczoną bułkę razem z zalewą i jajkiem dodajemy do mięsa mielonego, następnie doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Wyrabiamy dokładnie masę.
Zwilżonymi rękami formujemy zgrabne klopsiki, układamy na talerzu i oprószamy mąką. Na patelni roztapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę oraz smalec. Smażymy klopsiki z obu stron na rumiany kolor, na dużym ogniu.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę kroimy drobno, w trakcie smażenia solimy ją lekko i szklimy . Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę.
Podsmażamy całość 1-2 minuty i kolejno dodajemy seler naciowy i paprykę pokrojone w kostkę, pocięte w plasterki grzyby. Smażymy całość około 5 minut.
Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Kiedy cukinia lekko zmięknie zalewamy całość rosołem, dorzucamy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy warzywa kilka minut. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt rzadka możemy ją zagęścić zaklepką z mąki i wody. Do warzyw przekładamy na koniec klopsiki.
Gulasz warzywny z klopsikami gotowy!























































