piątek, 26 lipca 2024

Gulasz warzywny z klopsikami

Gulasz warzywny z klopsikami

Patelnia pełna letnich warzyw, świeżych i dorodnych plus mięsne kulki to doskonały jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny. Danie proste i bardzo pożywne, szybko przygotowane.

Składniki:

klopsiki:

  • 50 dkg mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka masła
  • czubata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • dobra łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • gulasz:

  • 1 mała cukinia
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 10-15 dkg fasolki szparagowej
  • 25 dkg pieczarek brązowych
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej, wędzonej
  • 1 łyżka maggi
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • Sposób wykonania:

    Klopsiki:

    Do podgrzanego rosołu wrzucamy masło i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przestudzoną mieszanką zalewamy bułkę i czekamy, aż rozmięknie. Rozmiękczoną bułkę razem z zalewą i jajkiem dodajemy do mięsa mielonego, następnie doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Wyrabiamy dokładnie masę.

    Zwilżonymi rękami formujemy zgrabne klopsiki, układamy na talerzu i oprószamy mąką. Na patelni roztapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę oraz smalec. Smażymy klopsiki z obu stron na rumiany kolor, na dużym ogniu.



Gulasz:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę kroimy drobno, w trakcie smażenia solimy ją lekko i szklimy . Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę.



 Podsmażamy całość 1-2 minuty i kolejno dodajemy seler naciowy i paprykę pokrojone w kostkę, pocięte w plasterki grzyby. Smażymy całość około 5 minut. 



Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Kiedy cukinia lekko zmięknie zalewamy całość rosołem, dorzucamy koncentrat pomidorowy i przyprawy.



 Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy warzywa kilka minut. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt rzadka możemy ją zagęścić zaklepką z mąki i wody. Do warzyw przekładamy na koniec klopsiki.



Gulasz warzywny z klopsikami gotowy!

 


czwartek, 25 lipca 2024

Cukinia w serowej panierce

Kotleciki z cukinii w chrupiącej panierce możemy podać jako przekąskę lub z dodatkami jako danie główne. W sezonie na to pyszne warzywo warto przyrządzać różne smakowite cukiniowe potrawy. Nam bardzo smakują talarki z cukinii smażone na patelni jak kotlety schabowe. Ważne, aby używać do ich przyrządzenia młodą cukinię. Latem mamy jej pod dostatkiem.

Składniki:

  • 1 cukinia około 250 g
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sera twardego, ostrego typu parmezan
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Cukinię myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plasterki grubości centymetra. Układamy na talerzu, obficie posypujemy pieprzem i solą z obu stron. Odkładamy na chwilę, aby cukinia puściła sok.

Jajko roztrzepujemy i łączymy z serem. Obok przygotowujemy bułkę tartą.



Na patelni rozgrzewamy olej. Cukinię oprószamy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy tak jak kotlety.

Najpierw na dużym ogniu przyrumieniamy z jednej strony, przekładamy na drugą i zmniejszamy ogień. Dosmażamy talarki cukinii powoli na rumiano około 4-5 minut.



Usmażoną cukinię zdejmujemy z patelni i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cukinia w serowej panierce gotowa!

 


Papryka pieczona do słoiczka

Papryka pieczona do słoiczka

Papryka pieczona ma wyjątkowy, głęboki smak i jest bardzo delikatna. Dodać ją można do sałatki, sosu lub położyć na kanapkę z szynką. Zamkniętą w słoiczku przechowamy w lodówce nawet trzy miesiące. W sierpniu, kiedy papryka jest świeża i dorodna, no i oczywiście niedroga, warto ją zaprawiać. W spiżarni takie rarytasy zawsze mile widziane.

Składniki na 1 półlitrowy słoik:

  • 3 duże, czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka razem 70 dkg
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub, jeśli ktoś lubi oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Papryki myjemy i dokładnie osuszamy. Na płaskiej blaszce wykładamy papier do pieczenia a na nim papryki. Wstawiamy do piekarnika, włączamy go na 200 °C i pieczemy paprykę 40 minut, aż skórka zrobi się ciemna.




Następnie przekładamy ją do szklanej miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Odstawiamy do przestudzenia.



Teraz przekładamy paprykę na deseczkę, obieramy ze skórki, przekrawamy na 4 płaty i oczyszczamy dokładnie z pestek. Płyn, który się zbiera wylewamy. Każdy płat papryki oprószamy solą.



Do wyparzonego słoiczka układamy papryki, przekładamy je czosnkiem i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i jeszcze gorącym zalewamy ostrożnie papryki. Słoik powinien być wypełniony po brzeg olejem, a papryka całkowicie zalana. Zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy do lodówki lub spiżarni.

Paprykę można jeść już po kilku dniach, najsmaczniejsza jest jednak po 2-3 tygodniach.   

 

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana to doskonały dodatek  do kanapek, sałatek i również dekoracji potraw. Latem, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza można ją zaprawić, zimą jeść z apetytem.

Składniki:

  • 5-6 słoików 0,9 l lub 8-9 słoików 0,5 l

Papryka :
  • 3 kg papryki-może być kolorowa, będzie pięknie wyglądać w słoikach i na talerzach
Zalewa :
  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • Przyprawy do słoików:
  • -po 2-3 kulki ziela angielskiego
  • - po jednym liściu laurowym
  • -pieprz czarny- 4-5 kulek
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy paprykę i zalewę, która musi przestygnąć.



Paprykę myjemy, dzielimy na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Następnie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.
Następnie robimy zalewę.




 Wodę z obgotowywania papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.
Do litrowych słoików (mogą być mniejsze) wkładamy sparzone kawałki papryki. Układamy dosyć ciasno. Do każdego słoika dodajemy  jeden duży liść laurowy lub dwa mniejsze, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i płaską łyżeczkę gorczycy. Tak przygotowane słoiki wypełniamy wcześniej przygotowaną zalewą w taki sposób, aby przykryć całkiem paprykę. Nie powinna wystawać ponad zalewę. Słoiki pasteryzujemy w dużym garnku 6-8 minut.




Nasze rady:
Nie gotujemy dłużej słoików, żeby papryka nie zmiękła za mocno.
Niewykorzystaną zalewę, można zostawić w zakręconym słoiku i zużyć do następnej porcji papryki marynowanej.

 



wtorek, 23 lipca 2024

Chleb na dwie foremki

Podwójna porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub nie chcemy piec chleba zbyt często. Możemy go zawsze pokroić na kromki i przechowywać w zamrażarce. Wyjęty z zamrażarki odmraża się chwilę a smakuje jak świeży prosto z piekarnika.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej typ 650
  • 350 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g otrębów pszennych
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 14 g suchych drożdży
  • 2 porcje suchego zakwasu
  • 800 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek czarnuszki

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę, olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do wyłożonych papierem keksówek o wymiarach 30x12 cm i 25x12 cm. Zwilżamy wierzch chlebów wodą i posypujemy czarnuszką.



Tak przygotowane chlebki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleby mają wyrosnąć do brzegów blaszek. 



Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone chleby od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



Chleb na dwie foremki gotowy!

 

Leczo z papryki i bakłażana do słoików

Leczo warzywne zaprawione do słoików na zimę. Zestaw warzyw doskonały. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni trochę kiełbasy, dodać do niej warzywa ze słoika i mamy wyśmienite danie gotowe w 15 minut.

Składniki:

warzywa:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 1 duży bakłażan
  • 4 duże cebule
  • 5 marchewek
  • 2 papryczki chilli
  • 2 kg pomidorów lima lub innych bardzo dojrzałych
  • 6 ząbków czosnku

przyprawy:

  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml octu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • po jednym liściu laurowym do słoika
  • po 2 kulki ziela angielskiego do słoika

słoiki:

  • 3 litrowe
  • 5-6 półlitrowych

Sposób wykonania:

Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.

Warzywa myjemy. 



Cebulę i marchew obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Kroimy w kostkę 1x1 cm. Bakłażana razem ze skórką kroimy w kostkę mniej więcej taką, jak papryka. Papryczki chilli pozbawiamy pestek i kroimy drobniutko. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Najpierw podsmażamy na nim cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej marchew i podsmażamy całość 10 minut. Dodajemy następnie paprykę, papryczkę chilli i bakłażana. Solimy całość, przykrywamy pokrywą.




 Dusimy warzywa 10-15 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy pomidory do momentu, aż zmiękną i puszczą sok. Przecieramy je przez sito i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem dodajemy do warzyw. Przyprawiamy octem i cukrem. Próbujemy, czy leczo jest dobrze doprawione.

Gorące leczo rozkładamy do słoików. Do każdego dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody w garnku. Gotowe słoiki wyjmujemy z gara, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Leczo z papryki i bakłażana do słoików gotowe!



Nasza rada:

Leczo ze słoików możemy dodawać do zup gulaszowych jako doskonałą bazę warzywną lub do podsmażanej kiełbasy czy mięsa duszonego. Można też jeść je bez dodatków, np. z chlebem lub ziemniakami.

 

Ryż curry z warzywami

Ryż curry z warzywami

Lekki i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka maggi
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, krótko ją podsmażamy. 



Następnie dajemy na patelnię marchewkę również pokrojoną w drobną kostkę oraz fasolkę pociętą w małe kawałki. Podsmażamy wszystko 2-3 minuty.



 Na koniec wsypujemy na patelnię ryż. Chwilę podsmażmy. Zalewamy ryż z warzywami wodą, przyprawiamy solą, curry i maggi, dodajemy łyżkę masła.



Gotujemy ryż 12-15 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy go. Na koniec wyłączamy ogień, zostawiamy patelnię pod przykryciem na kilka minut, aby ryż doszedł.



Ryż curry z warzywami gotowy!

 


poniedziałek, 22 lipca 2024

Zupa fasolowa tradycyjna

Zupa fasolowa tradycyjna

Jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna, na wędzonym boczku i dobrym mięsie. Pyszna!

Składniki:

  • 60 dkg biodrówki lub łopatki z kością
  • 30 dkg boczku parzonego, wędzonego
  • 1 i 1/2 szklanki drobnej białej fasoli
  • 3l wody
  • włoszczyzna (marchewka, seler, por)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i maggi
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

  Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje.

  Do garnka wrzucamy umyte mięso wraz z 3-4 liśćmi laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.1 godziny. Po tym czasie dodajemy do wywaru fasolę i włoszczyznę, solimy zupę czubatą łyżeczką soli.

Kiedy fasola będzie już miękka, wyciągamy mięso i włoszczyznę.

Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobno i wrzucamy z powrotem do zupy.

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą również drobno skrojoną. Następnie wrzucamy do zupy podsmażony boczek i cebulę . Robimy zasmażkę z masła i mąki. Zagęszczamy nią fasolową.

  Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi.

Zupa fasolowa gotowa!




 

Kompot z jabłek na zimę

Kompot z jabłek na zimę

Babciny przepis na kompot z jabłek do słoików, który funkcjonuje w naszej rodzinie od niepamiętnych czasów. Odtwarzamy go co roku, dajemy do niego cynamon, goździki i trochę soku z cytryny, tak jak robiła nasza babcia. Kompot jest łagodny, nie za słodki, pachnący cynamonem i goździkami. W naszej pamięci na zawsze zostanie widok babcinej spiżarni pełnej słoików i oczywiście szklanki kompotu do każdego obiadu.

Składniki:

  • 4 kg jabłek
  • 3 l wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2-3 laski cynamonu
  • 6-8 goździków
  • sok z 2 cytryn

8 litrowych słoików

Sposób wykonania:

Jabłka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przekrawamy je na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na ósemki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompoty, myjemy i wyparzamy wrzątkiem.  Równomiernie i ciasno rozkładamy pokrojone jabłka do przygotowanych szkieł.



Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, cynamon i goździki. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Wyłączamy ogień. Wyjmujemy cynamon i goździki.



Zalewamy jabłka w słoikach syropem. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy kompoty. 

 Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 20 minut.  Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.



Nasze rady:

Jeśli nie lubimy cynamonu lub goździków, możemy ich nie dodawać do syropu. Natomiast cytryny nie powinniśmy pomijać, ponieważ daje ona wyrazistości i podbija walory smakowe kompotu.

Cukru można dodać do syropu mniej lub więcej. Wszystko zależy od gatunku jabłek, jedne są bardzo kwaśne, inne słodkawe. Sami zadecydujmy jaki kompot lubimy najbardziej.



 

niedziela, 21 lipca 2024

Sos czosnkowy ostry

Sos czosnkowy ostry

Domowy sos majonezowy z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki chilli, wyrazisty i kremowy, najlepszy dodatek do wędlin, frytek, pizzy i rozmaitych sałatek.

Składniki:

  • 3 czubate łyżki gęstego, kremowego majonezu
  • 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu i papryki wędzonej

Sposób wykonania:

Majonez i śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz drobniutko pokrojoną papryczkę chilli pozbawioną nasion. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i wędzoną papryką. Mieszamy dokładnie, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Wyśmienity sos czosnkowy ostry gotowy!

 

Szaszłyki z piersi kurczaka

Szaszłyki z piersi kurczaka

Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, aromatycznej marynacie curry, grillowane z papryką i cebulą.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule

marynata:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty, czyli olej mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami. 



Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Cebulę kroimy w krążki. Nadziewamy na patyczki (patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie na pół godziny przed zrobieniem szaszłyków) kawałki mięsa, papryki i cebuli, aż do wyczerpania składników. 



Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je z obu stron 10-12 minut.

Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut. Szaszłyki z tej marynaty są wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!



Nasza rada:

Do przyprawiania różnych mięs często używamy przyprawy o nazwie „pieprz ziołowy”. Pod tą nazwą kryją się mieszanki różnych ziół. W skład pieprzu ziołowego użytego do naszych szaszłyków wchodzi zmielona gorczyca, kolendra, papryka, kminek, majeranek, liść laurowy i czosnek. Użyłyśmy gotowej przyprawy kupowanej u sprawdzonego sprzedawcy, świeżej i mocno aromatycznej.



 

sobota, 20 lipca 2024

Prosta sałatka do grillowanych mięs

Prosta sałatka do grillowanych mięs

Szybka sałatka z czterech warzyw przyprawionych solą i pieprzem, polanych ulubionym olejem i gotowe. Sałatka jest wyrazista w smaku, doskonale nadaje się do grillowanych mięs. Latem jej składniki są najsmaczniejsze i pełne witamin. Jak to się mówi „moc w prostocie”! W przypadku tej sałatki właśnie tak jest.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 łyżek oleju, np. słonecznikowego

Sposób wykonania:

Pomidory kroimy w kostkę.

Paprykę pozbawiamy nasion i białego miąższu, kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórki w półplasterki.

Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy olej. Mieszamy całość.

Prosta sałatka do grillowanych mięs gotowa!

 


Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Dla miłośników potraw grillowanych mamy dziś propozycję wyśmienitej karkówki grillowanej uprzednio dobrze zamarynowanej. Marynata to połowa sukcesu w grillowaniu. Dzięki niej mięso jest kruche i wyraziste w smaku.

Składniki:

1,2 do 1,5 kg karkówki

marynata:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 duża cebula
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i rozmarynu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę marynujemy co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu.



Do miseczki wlewamy płynne składniki, sól, liście laurowe, ziele angielskie w całości, paprykę, pieprz ziołowy oraz tymianek i rozmaryn. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Łączymy składniki marynaty dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.



Tuż przed grillowaniem doprowadzamy karkówkę do temperatury pokojowej, oczyszczamy z cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych i kładziemy na rozgrzany na ruszt.

Grillujemy mięso po 5-6 minut z każdej strony. 
Grillujemy mięso, aż się przyrumieni na dużym ogniu, na koniec odkładamy kotlety na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na kilka minut, aby „doszły”. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.

Karkówka z grilla gotowa!