Leczo z papryki i bakłażana do słoików
Leczo warzywne zaprawione do słoików na zimę. Zestaw warzyw doskonały. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni trochę kiełbasy, dodać do niej warzywa ze słoika i mamy wyśmienite danie gotowe w 15 minut.
Składniki:
warzywa:
- 2 kg czerwonej papryki
- 1 duży bakłażan
- 4 duże cebule
- 5 marchewek
- 2 papryczki chilli
- 2 kg pomidorów lima lub innych bardzo dojrzałych
- 6 ząbków czosnku
przyprawy:
- 250 ml oleju rzepakowego
- 50 ml octu
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- po jednym liściu laurowym do słoika
- po 2 kulki ziela angielskiego do słoika
słoiki:
- 3 litrowe
- 5-6 półlitrowych
Sposób wykonania:
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.
Warzywa myjemy.
Cebulę i marchew obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Kroimy w kostkę 1x1 cm. Bakłażana razem ze skórką kroimy w kostkę mniej więcej taką, jak papryka. Papryczki chilli pozbawiamy pestek i kroimy drobniutko. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Najpierw podsmażamy na nim cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej marchew i podsmażamy całość 10 minut. Dodajemy następnie paprykę, papryczkę chilli i bakłażana. Solimy całość, przykrywamy pokrywą.
Dusimy warzywa 10-15 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy pomidory do momentu, aż zmiękną i puszczą sok. Przecieramy je przez sito i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem dodajemy do warzyw. Przyprawiamy octem i cukrem. Próbujemy, czy leczo jest dobrze doprawione.
Gorące leczo rozkładamy do słoików. Do każdego dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody w garnku. Gotowe słoiki wyjmujemy z gara, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Leczo z papryki i bakłażana do słoików gotowe!
Nasza rada:
Leczo ze słoików możemy dodawać do zup gulaszowych jako doskonałą bazę warzywną lub do podsmażanej kiełbasy czy mięsa duszonego. Można też jeść je bez dodatków, np. z chlebem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz