Chleb na dwie foremki
Podwójna porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub nie chcemy piec chleba zbyt często. Możemy go zawsze pokroić na kromki i przechowywać w zamrażarce. Wyjęty z zamrażarki odmraża się chwilę a smakuje jak świeży prosto z piekarnika.
Składniki:
- 800 g mąki pszennej typ 650
- 350 g mąki żytniej typ 720
- 50 g otrębów pszennych
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek oleju
- 14 g suchych drożdży
- 2 porcje suchego zakwasu
- 800 ml ciepłej wody
- 5 łyżek czarnuszki
Sposób wykonania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę, olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do wyłożonych papierem keksówek o wymiarach 30x12 cm i 25x12 cm. Zwilżamy wierzch chlebów wodą i posypujemy czarnuszką.
Tak przygotowane chlebki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleby mają wyrosnąć do brzegów blaszek.
Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone chleby od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb na dwie foremki gotowy!
Własny chleb zawsze jest lepszy, czy szybko się starzeje?
OdpowiedzUsuńDzięki zakwasowi dosyć długo utrzymuje świeżość, ale my nadwyżki kroimy na kromki i zamrażamy. Chleb odmraża się szybko i po rozmrożeniu jest jak świeżo upieczony.
Usuń