Papryka marynowana na zimę
Papryka marynowana to doskonały dodatek do kanapek, sałatek i również dekoracji potraw. Latem, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza można ją zaprawić, zimą jeść z apetytem.
Składniki:
- 5-6 słoików 0,9 l lub 8-9 słoików 0,5 l
- 3 kg papryki-może być kolorowa, będzie pięknie wyglądać w słoikach i na talerzach
- 2 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- Przyprawy do słoików:
- -po 2-3 kulki ziela angielskiego
- - po jednym liściu laurowym
- -pieprz czarny- 4-5 kulek
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
Najpierw przygotowujemy paprykę i zalewę, która musi przestygnąć.
Paprykę myjemy, dzielimy na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Następnie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.
Następnie robimy zalewę.
Wodę z obgotowywania papryki ponownie doprowadzamy
do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie przyprawy
do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy
ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do
przestudzenia.
Do litrowych słoików (mogą być mniejsze) wkładamy sparzone kawałki papryki. Układamy dosyć ciasno. Do każdego słoika dodajemy jeden duży liść laurowy lub dwa mniejsze, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i płaską łyżeczkę gorczycy. Tak przygotowane słoiki wypełniamy wcześniej przygotowaną zalewą w taki sposób, aby przykryć całkiem paprykę. Nie powinna wystawać ponad zalewę. Słoiki pasteryzujemy w dużym garnku 6-8 minut.
Do litrowych słoików (mogą być mniejsze) wkładamy sparzone kawałki papryki. Układamy dosyć ciasno. Do każdego słoika dodajemy jeden duży liść laurowy lub dwa mniejsze, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i płaską łyżeczkę gorczycy. Tak przygotowane słoiki wypełniamy wcześniej przygotowaną zalewą w taki sposób, aby przykryć całkiem paprykę. Nie powinna wystawać ponad zalewę. Słoiki pasteryzujemy w dużym garnku 6-8 minut.
Nasze rady:
Nie gotujemy dłużej słoików, żeby papryka nie zmiękła za mocno.
Nie gotujemy dłużej słoików, żeby papryka nie zmiękła za mocno.
Niewykorzystaną zalewę, można zostawić w zakręconym słoiku i
zużyć do następnej porcji papryki marynowanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz