Ryż curry z warzywami
Lekki i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Składniki:
- szklanka ryżu
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka maggi
- 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
Sposób wykonania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, krótko ją podsmażamy.
Następnie dajemy na patelnię marchewkę również pokrojoną w drobną kostkę oraz fasolkę pociętą w małe kawałki. Podsmażamy wszystko 2-3 minuty.
Na koniec wsypujemy na patelnię ryż. Chwilę podsmażmy. Zalewamy ryż z warzywami wodą, przyprawiamy solą, curry i maggi, dodajemy łyżkę masła.
Gotujemy ryż 12-15 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy go. Na koniec wyłączamy ogień, zostawiamy patelnię pod przykryciem na kilka minut, aby ryż doszedł.
Ryż curry z warzywami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz