MAKATKA

poniedziałek, 22 lipca 2024

Zupa fasolowa tradycyjna

Zupa fasolowa tradycyjna

Jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna, na wędzonym boczku i dobrym mięsie. Pyszna!

Składniki:

  • 60 dkg biodrówki lub łopatki z kością
  • 30 dkg boczku parzonego, wędzonego
  • 1 i 1/2 szklanki drobnej białej fasoli
  • 3l wody
  • włoszczyzna (marchewka, seler, por)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i maggi
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

  Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje.

  Do garnka wrzucamy umyte mięso wraz z 3-4 liśćmi laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.1 godziny. Po tym czasie dodajemy do wywaru fasolę i włoszczyznę, solimy zupę czubatą łyżeczką soli.

Kiedy fasola będzie już miękka, wyciągamy mięso i włoszczyznę.

Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobno i wrzucamy z powrotem do zupy.

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą również drobno skrojoną. Następnie wrzucamy do zupy podsmażony boczek i cebulę . Robimy zasmażkę z masła i mąki. Zagęszczamy nią fasolową.

  Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi.

Zupa fasolowa gotowa!




 

1 komentarz:

  1. No brawo, akurat fasola wstawiona do namoczenia więc jutro próbujemy

    OdpowiedzUsuń