Zupa fasolowa tradycyjna
Jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna, na wędzonym boczku i dobrym mięsie. Pyszna!
Składniki:
- 60 dkg biodrówki lub łopatki z kością
- 30 dkg boczku parzonego, wędzonego
- 1 i 1/2 szklanki drobnej białej fasoli
- 3l wody
- włoszczyzna (marchewka, seler, por)
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i maggi
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje.
Do garnka wrzucamy umyte mięso wraz z 3-4 liśćmi laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.1 godziny. Po tym czasie dodajemy do wywaru fasolę i włoszczyznę, solimy zupę czubatą łyżeczką soli.
Kiedy fasola będzie już miękka, wyciągamy mięso i włoszczyznę.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobno i wrzucamy z powrotem do zupy.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą również drobno skrojoną. Następnie wrzucamy do zupy podsmażony boczek i cebulę . Robimy zasmażkę z masła i mąki. Zagęszczamy nią fasolową.
Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi.
Zupa fasolowa gotowa!
No brawo, akurat fasola wstawiona do namoczenia więc jutro próbujemy
OdpowiedzUsuń