Kompot z jabłek na zimę
Babciny przepis na kompot z jabłek do słoików, który funkcjonuje w naszej rodzinie od niepamiętnych czasów. Odtwarzamy go co roku, dajemy do niego cynamon, goździki i trochę soku z cytryny, tak jak robiła nasza babcia. Kompot jest łagodny, nie za słodki, pachnący cynamonem i goździkami. W naszej pamięci na zawsze zostanie widok babcinej spiżarni pełnej słoików i oczywiście szklanki kompotu do każdego obiadu.
Składniki:
- 4 kg jabłek
- 3 l wody
- 3 szklanki cukru
- 2-3 laski cynamonu
- 6-8 goździków
- sok z 2 cytryn
8 litrowych słoików
Sposób wykonania:
Jabłka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przekrawamy je na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na ósemki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompoty, myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Równomiernie i ciasno rozkładamy pokrojone jabłka do przygotowanych szkieł.
Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, cynamon i goździki. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Wyłączamy ogień. Wyjmujemy cynamon i goździki.
Zalewamy jabłka w słoikach syropem. Zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy kompoty.
Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 20 minut. Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.
Nasze rady:
Jeśli nie lubimy cynamonu lub goździków, możemy ich nie dodawać do syropu. Natomiast cytryny nie powinniśmy pomijać, ponieważ daje ona wyrazistości i podbija walory smakowe kompotu.
Cukru można dodać do syropu mniej lub więcej. Wszystko zależy od gatunku jabłek, jedne są bardzo kwaśne, inne słodkawe. Sami zadecydujmy jaki kompot lubimy najbardziej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz