Sos czosnkowy ostry
Domowy sos majonezowy z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki chilli, wyrazisty i kremowy, najlepszy dodatek do wędlin, frytek, pizzy i rozmaitych sałatek.
Składniki:
- 3 czubate łyżki gęstego, kremowego majonezu
- 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i papryki wędzonej
Sposób wykonania:
Majonez i śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz drobniutko pokrojoną papryczkę chilli pozbawioną nasion. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i wędzoną papryką. Mieszamy dokładnie, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Wyśmienity sos czosnkowy ostry gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz