Makaron z ciągnącym serem
Makaron
mac and cheese to
danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Duża ilość sera, beszamel
i drobny makaron kolanka tworzą kompozycję doskonałą smakowo.
Taki jednogarnkowy
posiłek z
kilku składników, z serem w roli głównej, prosty do
przyrządzenia- w zaledwie 30 minut.
Składniki:
- 300
g makaronu kolanka drobnego
- 2
łyżki masła
- 2
łyżki mąki
- 500
ml kremówki 30% lu mleka 3.2%
- ser
gouda 100 g
- ser
mimolette 100 g
- ser
mozzarella 100g
- sól
i pieprz do smaku
- łyżeczka
curry lub szczypta gałki muszkatołowej lub innej ulubionej
wyrazistej przyprawy
- łyżka
soku z cytryny
- garść
szczypiorku do posypania makaronu
Sposób
wykonania:
Makaron
gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy
zimną wodą.
W dużym
rondlu, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę
i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok.
1 minuty. Następnie wlewamy powoli śmietankę. Energicznie
mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos będzie gładki
przyprawiamy go solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Jeśli sos
zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka.
Na koniec dodajemy
starte na tarce o grubych oczkach sery. Mieszamy całość do
rozpuszczenia serów. Wrzucamy makaron, podgrzewamy go i wykładamy
na talerze. Posypujemy szczypiorkiem.
Makaron z
ciągnącym serem gotowy!
Nasze
rady:
Beszamel
nie może być zbyt gęsty ponieważ sery go mocno zagęszczą,
dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej śmietany czy mleka.
Sery
możemy dodawać do beszamelu dowolne, np. topiony, parmezan oraz w
dowolnej ilości, np. tylko jeden lub dwa.
W
oryginalnym przepisie używa się kremówki, ale ponieważ sery są
wystarczająco tłuste, możemy beszamel zrobić na mleku, też
będzie smacznie.