MAKATKA

poniedziałek, 1 lipca 2024

Mizeria w słoikach na zimę

Mizeria w słoikach na zimę

Mizeria z gruntowych, lipcowych ogórków jest najsmaczniejsza. Zimą możemy tylko pomarzyć o takiej mizerii, ale jeśli smaczne, świeże gruntowe ogórki zamkniemy w słoikach to będziemy cieszyć się nią i w grudniu i w lutym.

Składniki:

Porcja na 3 słoiki 0,5 l

  • 1,5 kg ogórków gruntowych małych lub średnich
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 czubata łyżka zwykłego cukru
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10 %
  • pęczek koperku

Sposób przyrządzenia:

Ogórki myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie obieramy je cieniutko. Każdego ogórka kroimy w plasterki, jak na mizerię. Przekładamy do dużej miski.

Do pokrojonych ogórków wsypujemy jedną, płaską łyżkę soli kamiennej. Dodajemy też czubatą łyżkę cukru. Następnie wlewamy jeszcze cztery łyżki octu spirytusowego 10 %. Siekamy drobno koperek i dodajemy do ogórków. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i przykrywamy. Odkładamy ogórki na 2-3 godziny, aby puściły wodę i całość połączyła się smakami. Możemy w międzyczasie przemieszać mizerię.




Myjemy i wyparzamy słoiki oraz zakrętki.

Wypełniamy słoiki mizerią. Staramy się nakładać do słoików po tyle samo warzyw i płynu. Upychamy ciasno ogórki w słoikach. Na samym końcu dolewamy jeszcze resztki zebranej na dnie garnka wody. Pamiętamy o tym, by zostawić około 1-2 cm wolnej przestrzeni u góry słoików. Tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.

Należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji, czyli 8-10 minut licząc od zagotowania.

Po wyjęciu słoików z garnka odwracamy je do góry dnem i możemy dodatkowo przykryć słoiki ręcznikiem, by woniej się studziły.

Mizeria w słoikach na zimę gotowa! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz