Sałatka ogórkowa na zimę
Prosta, smaczna sałatka z ogórków, cebuli i marchewki do słoików, doskonała do obiadu lub kanapek. Wystarczy tylko sięgnąć zimą do spiżarni.
Składniki:
- 4-5 słoików 0,5 l
- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 marchewki
- 3 duże cebule
- pęczek natki pietruszki
- 125 ml octu spirytusowego 10%
- 0,5 szklanki cukru
- 125 ml oleju
- 1,5 łyżki soli niejodowanej
- po dwa ziarna ziela angielskiego na słoik
- po 1 liściu laurowym na słoik
- po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
Sposób przyrządzenia:
Ogórki
myjemy, obieramy ze skórki i kroimy nieco grubsze plastry niż na
mizerię. Marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych
oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Natkę siekamy
drobno.
Wszystko
dajemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, olej, ocet i dokładnie
mieszamy. Odkładamy sałatkę na 2-3 godziny, aby puściła sok i
przegryzła się.
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno
każdego dajemy gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie.
Następnie przekładamy do nich sałatkę, upychając ją ciasno w
słoikach. Pozostały w misce sok rozlewamy do słoików i zakręcamy
dokładnie słoiki.
Na
dno garnka, w którym będziemy gotować słoiki kładziemy
ściereczkę.
Układamy
słoiki tak, aby się nie stykały ze sobą i zalewamy zimną wodą
do połowy ich wysokości.
Pasteryzujemy
sałatkę 10-12 minut od momentu zagotowania wody.
Po
wyjęciu słoików z gorącej wody układamy je dnem do góry,
zostawiamy do wystudzenia.
Sałatka z ogórków na zimę gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz