MAKATKA

poniedziałek, 1 lipca 2024

Sałatka ogórkowa na zimę

Sałatka ogórkowa na zimę

Prosta, smaczna sałatka z ogórków, cebuli i marchewki do słoików, doskonała do obiadu lub kanapek. Wystarczy tylko sięgnąć zimą do spiżarni.

Składniki:

  • 4-5 słoików 0,5 l
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 marchewki
  • 3 duże cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 125 ml octu spirytusowego 10%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 ml oleju
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej
  • po dwa ziarna ziela angielskiego na słoik
  • po 1 liściu laurowym na słoik
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik

Sposób przyrządzenia:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy nieco grubsze plastry niż na mizerię. Marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Natkę siekamy drobno.
Wszystko dajemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, olej, ocet i dokładnie mieszamy. Odkładamy sałatkę na 2-3 godziny, aby puściła sok i przegryzła się. 



Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno każdego dajemy gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie przekładamy do nich sałatkę, upychając ją ciasno w słoikach. Pozostały w misce sok rozlewamy do słoików i zakręcamy dokładnie słoiki.
Na dno garnka, w którym będziemy gotować słoiki kładziemy ściereczkę.
Układamy słoiki tak, aby się nie stykały ze sobą i zalewamy zimną wodą do połowy ich wysokości.
Pasteryzujemy sałatkę 10-12 minut od momentu zagotowania wody.

Po wyjęciu słoików z gorącej wody układamy je dnem do góry, zostawiamy do wystudzenia.

Sałatka z ogórków na zimę gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz