Makaron z ciągnącym serem
Makaron mac and cheese to danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Duża ilość sera, beszamel i drobny makaron kolanka tworzą kompozycję doskonałą smakowo. Taki jednogarnkowy posiłek z kilku składników, z serem w roli głównej, prosty do przyrządzenia- w zaledwie 30 minut.
Składniki:
- 300 g makaronu kolanka drobnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml kremówki 30% lu mleka 3.2%
- ser gouda 100 g
- ser mimolette 100 g
- ser mozzarella 100g
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka curry lub szczypta gałki muszkatołowej lub innej ulubionej wyrazistej przyprawy
- łyżka soku z cytryny
- garść szczypiorku do posypania makaronu
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
W dużym rondlu, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli śmietankę. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos będzie gładki przyprawiamy go solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka.
Na koniec dodajemy starte na tarce o grubych oczkach sery. Mieszamy całość do rozpuszczenia serów. Wrzucamy makaron, podgrzewamy go i wykładamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem.
Makaron z ciągnącym serem gotowy!
Nasze rady:
Beszamel nie może być zbyt gęsty ponieważ sery go mocno zagęszczą, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej śmietany czy mleka.
Sery możemy dodawać do beszamelu dowolne, np. topiony, parmezan oraz w dowolnej ilości, np. tylko jeden lub dwa.
W oryginalnym przepisie używa się kremówki, ale ponieważ sery są wystarczająco tłuste, możemy beszamel zrobić na mleku, też będzie smacznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz