MAKATKA

czwartek, 4 lipca 2024

Makaron z ciągnącym serem

Makaron z ciągnącym serem

Makaron mac and cheese to danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Duża ilość sera, beszamel i drobny makaron kolanka tworzą kompozycję doskonałą smakowo. Taki jednogarnkowy posiłek z kilku składników, z serem w roli głównej, prosty do przyrządzenia- w zaledwie 30 minut.

Składniki:

  • 300 g makaronu kolanka drobnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml kremówki 30% lu mleka 3.2%
  • ser gouda 100 g
  • ser mimolette 100 g
  • ser mozzarella 100g
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka curry lub szczypta gałki muszkatołowej lub innej ulubionej wyrazistej przyprawy
  • łyżka soku z cytryny
  • garść szczypiorku do posypania makaronu

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.



W dużym rondlu, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli śmietankę. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos będzie gładki przyprawiamy go solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka.



 Na koniec dodajemy starte na tarce o grubych oczkach sery. Mieszamy całość do rozpuszczenia serów. Wrzucamy makaron, podgrzewamy go i wykładamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem.

Makaron z ciągnącym serem gotowy!



Nasze rady:

Beszamel nie może być zbyt gęsty ponieważ sery go mocno zagęszczą, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej śmietany czy mleka.

Sery możemy dodawać do beszamelu dowolne, np. topiony, parmezan oraz w dowolnej ilości, np. tylko jeden lub dwa.

W oryginalnym przepisie używa się kremówki, ale ponieważ sery są wystarczająco tłuste, możemy beszamel zrobić na mleku, też będzie smacznie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz