Brzoskwinie w syropie na zimę
Brzoskwinie w syropie, takie same jak te z puszki kupowane w sklepach można zrobić domowym sposobem, Nie jest to specjalnie trudne zadanie, nawet dla początkujących. Proponujemy zaprawić je teraz, kiedy są najsmaczniejsze.
- 1 kg twardych, dojrzałych brzoskwiń
- 1 l wody
- 50 dkg cukru
- 1 cytryna
- 3 słoiki 500 ml
Składniki:
Przygotowanie :
Słoiki myjemy, wyparzamy i odstawiamy. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki obieraczką (możemy je lekko sparzyć wrzątkiem, aby skórka lepiej odchodziła od miąższu), przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane brzoskwinie układamy w słoikach.Teraz przygotowujemy syrop.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy syrop pod przykryciem10 minut.
Do gotowego syropu, odstawionego z ognia dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Gorącym syropem zalewamy brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić.
Pasteryzujemy brzoskwinie w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez około 10-15 minut.
Zdejmujemy z ognia, układamy na ściereczce do góry dnem. Studzimy.
Brzoskwinie w syropie gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz