MAKATKA

wtorek, 2 lipca 2024

Kotlety mielone dla wnuków

Kotlety mielone dla wnuków

Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnkiem i cebulą. Przyprawimy je tak, aby dzieciom smakowały i z chęcią zjadły obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki
  • 100 ml zimnego mleka
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżka łagodnego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki solo
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Sposób wykonania:

Do miski wlewamy mleko i wsypujemy bułkę tartą. Chwilę czekamy, aż bułka wchłonie mleko i dodajemy ketchup, jajko oraz przyprawy. Całość łączymy, dorzucamy mięso mielone. Wyrabiamy doskonale masę na kotlety najlepiej rękami.



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Formujemy małe, zgrabne kotlety i obtaczamy w bułce tartej.



 Układamy na mocno rozgrzane masło. Przyrumieniamy kotlety z jednej strony na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i przewracamy kotlety na drugą stronę. Tak smażymy kotlety, aż dojdą w środku i zarumienią się z drugiej strony.



Kotlety mielone dla wnuków gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz