Kotlety mielone dla wnuków
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnkiem i cebulą. Przyprawimy je tak, aby dzieciom smakowały i z chęcią zjadły obiad.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego z łopatki
- 100 ml zimnego mleka
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 czubata łyżka łagodnego ketchupu
- 1/2 łyżeczki solo
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Sposób wykonania:
Do miski wlewamy mleko i wsypujemy bułkę tartą. Chwilę czekamy, aż bułka wchłonie mleko i dodajemy ketchup, jajko oraz przyprawy. Całość łączymy, dorzucamy mięso mielone. Wyrabiamy doskonale masę na kotlety najlepiej rękami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Formujemy małe, zgrabne kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Układamy na mocno rozgrzane masło. Przyrumieniamy kotlety z jednej strony na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i przewracamy kotlety na drugą stronę. Tak smażymy kotlety, aż dojdą w środku i zarumienią się z drugiej strony.
Kotlety mielone dla wnuków gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz